19 Eylül 2018 Çarşamba

ŞEFKATLİ ANNE GÜNLÜĞÜ 26


Çocukla Barış, Bodrum BBOM Öğretmen Okulunda tanışan Özenç, Özge ve Gülesra öğretmenlerin orada öğrendikleri, araştırdıkları, derinleşmek istedikleri konuları ve sınıfa taşıdıklarını paylaştıkları dijital bir platform.
Farklı yerlerde, farklı koşullarda çalışan üç öğretmen Sura Hart'ın rehberliğinde çıktıkları yolculuğu "Şefkatli Öğretmenin Günlüğü" köşesinde hafta hafta paylaşıyor. Gündemin ağırlığından kaçmak, umudunu arttırmak, çocuklarla ilişkilerinde fark yaratmak isteyen ebeveynler ve öğretmenler için küçük tavsiyelerle dolu günlükleri, kendi pratiğimize dökebilmek, sürecimizi gözlemlemek için bu şablonu kendi ev hâlimize uygulamak istedim. Adını da Özenç, Özge ve Gülesra öğretmenlerden ilhamla "Şefkatli Anne Günlüğü" koydum.

Sura Hart ne diyor? 
Her insan gibi genç insanların da önemli ihtiyaçlarından biri özerkliktir. Vermeye en çok istekli oldukları zamanlar seçim yapabildikleri zamanlardır.
Öğrencileriniz sizden bir talep duyduklarında istediğinizi yerine getirme konusunda hevesli olmazlar. Öğrencilerden talep yerine ricada bulunmayı öğrenmek onların isteyerek verip almalarını mümkün kılar.
Bir öğrencinizden bir şey istediğinizde ricada mı yoksa talepte mi bulunduğunuzu fark edin.

Ben ne düşünüyorum?
Düzen ve rutin oluşturmanın çocuklar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi var ancak bunu sağlamak her zaman kolay değil. Bir rutinin basamaklarını belirlemeye çalışırken gözyaşı, gerilim ve onların defansıyla karşılaşmak bazen bizim de sabrımızı taşırıyor ve kolay yolu tercih ediyoruz, sesimizi yükseltiyor, bundan hoşlanmadığımızı ve uyması gerektiğini belli ediyoruz. Çocuk da daha fazla dır dır etmeyelim diye istediğimizi yapıyor. Ve bu sürüp gidiyor çünkü talep ettiğimizde dış kaynaklı bir motivasyon yaratıyoruz. Çocuk dırdır etmeyelim diye dediğimizi yapıyor yapmasına ama bir görev gibi gördüğü için etkisi de kalıcı olmuyor. O zaman Sura Hart'a kulak vermeli.

Denizle nasıl paylaşıyorum?
Geçen yıllardan öğrendiklerim var. Çocuklarla herhangi bir konuda alınacak kararları son dakikaya bırakmamak, her iki tarafın da sakin ve stressiz olduğu bir ortamda aceleye getirmeden konuşmak mühim. Konuşma sırasında ailedeki esas rolümüzün sakinleştirici otorite olduğunu hatırlamak, amir değil hayatını kolaylaştırıcı biri olarak orada bulunduğumuzu fark etmesini sağlamak mühim.
Okullar açılmadan bu yılın planlamasını yaptık. Bu plan hem onun hem benim yükümlülüklerimizi, isteklerimizi, hayallerimizi kapsıyordu. Bu bağlamda bir haftalık plan hazırladık. Gitmek istediği atölyeleri belirledik. İngilizce için öğrenme alanı açtık. Sabahları okula yürüyerek gitmeye, diğer yönlerde servis kullanmaya karar verdik. Geçen yıl olduğu gibi haftada bir gün çıkışta ben alacağım ve bahçede arkadaşlarıyla oynayacak. Geçen yıl uyuma ve uyanma konularına zaman içinde  işlevsel bir çözüm getirdiğimiz için bu plana sadık kalacağımızı hatırlattım. Ve okullar açıldı.

Deniz'in geri bildirimi ne?
Karar alma sürecine katıldığında, duyulduğunu fark ettiğinde, istek ve ihtiyaçlarını dile getirdiğinde Deniz son derece güvenilir bir iş ortağı. Bir kez anlaşma yaptığımızda kararları uygulamak konusunda ona tekrar tekrar açıklama yapmam gerekmiyor.

Sonrasıyla ilgili ne düşünüyorum?
Dün nörolog komşum beni ziyarete geldi. Uzunca bir süredir çektiğim baş ağrıları hakkında da konuştuk. Ayak üstü muayene bile oldum. Ön teşhisi gerilim tipi baş ağrısı. Deniz duyunca cevabı yapıştırdı. "Evet annem stresli. Bana günde iki kez kızıyor."
Çoğunlukla sakinim. Enerjimi emen insanlarla hemen hemen hiç görüşmüyorum. Aslında pek az insanla görüşüyorum. Çok sosyal bir hayatım olduğu söylenemez. Özellikle okullar açıkken belirlediğimiz rutini bozmamaya dikkat ediyorum. Orası benim de konfor saham, çünkü. Bu sayede çok dışarı çıkmasam bile okumaya, yazmaya, evde film izlemeye zaman bulabiliyor, çoğunlukla kendimi sakin ve dingin hissediyorum. Ve fakat her günün, her ânın kontrolü elimde değil.  Bazen istemediğim olaylara  maruz kalıyorum. Ve dış koşullar beni merkezimden dışarı savuruyor. Bu savrulmayı sıfırlamak mümkün değil belki ama azaltmaya çalışabilirim. Ne demiş Lao Tzu: Bir kilometrelik yol bile ilk adımla başlar.


Kendimi nasıl değerlendiriyorum?
Uyku konusunda büyük yol katettiğimizi görüyorum. Deniz'in beni en zorlayan yanı, uyumak konusunda gösterdiği dirençti. Uyku öncesi kitap okuma, sohbet etme ritüelimize eklenen nefes ve meditasyon çalışmalarının çok işimize yaradığını söyleyebilirim.



Eski Günlüklere aşağıdan ulaşabilirsiniz
Şefkatli Anne Günlüğü 21
Şefkatli Anne Günlüğü 22
Şefkatli Anne Günlüğü 23
Şefkatli Anne Günlüğü 24 
Şefkatli Anne Günlüğü 25 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder