30 Ocak 2024 Salı

Huzurlu Yaşam İpuçları: 16

 www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür.   

                                                                              *


            Bir düşünceyi kabul etmeden onunla ilgilenebilmek eğitimli bir zihnin işaretidir.

-Aristoteles

16. Gün: Empati Anlaşma Anlamına Gelmez

 

Bazen insanlar bana biriyle aynı fikirde olmadıkları için onunla empati kuramadıklarını söylüyorlar. Buna örnek olarak ailesine kendisini önemsemediklerini söyleyen bir genç verilebilir. Ya da tam zamanında geldiğinizi düşündüğünüz halde size geç kaldığınızı söyleyen bir arkadaşınız.

 

Empatinin bir kişinin duygularına ve ihtiyaçlarına hazır olmakla ilgili olduğunu unutmayın. Bir başkasının deneyimini kabul etmektir, onunla aynı fikirde olmak zorunda değildir.

 

Eğer karşınızdakinden farklı bir görüşe sahipseniz, önce onunla empati kurun. Ardından, durumla ilgili duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı belirtin. Örneğin, ergenlik çağındaki çocuğunuz size onu önemsemediğinizi söylüyorsa, "Senin ihtiyaçlarını da benimkiler kadar önemsediğimi bilmek istediğin için mi inciniyorsun?" demeyi düşünebilirsiniz.

 

Onu dinledikten sonra şöyle diyebilirsiniz: "Vay canına, bunu duyduğuma gerçekten şaşırdım ve üzüldüm çünkü seni çok seviyorum ve sana yardım etmeye çok odaklandığım için bazen kendimi kaybediyorum. Az önce benden duyduklarını bana anlatır mısın?"

 

Bugün kendinize biriyle empati kurmanın onunla aynı fikirde olduğunuz anlamına gelmediğini hatırlatın.

                                                          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder