28 Haziran 2021 Pazartesi

DÜŞ YOLCULARI BURAYA

Ian McEwan sevdiğim bir yazar. Fındık Kabuğu, Çocuk Yasası, Solar okuduklarım arasında. Kitap alışverişi sırasında bir çocuk kitabı da yazdığını görünce merak etmiş ve almıştım. Yıllardır sırasını bekleyen Düş Yolcusu'nu dün bitirdim. Bu, bir öykü kitabı. Peter, kardeşi Kate, anne ve babası var hikâyelerin odağında. 

McEwan giriş bölümünde bize Peter'ın hayalperestliğini, hayalle gerçek arasında salınan ruhunu, gerçekle zayıf olan bağını gösterip, bir, iki... diye numaralandırdığı yedi hikâye anlatıyor. Akran zorbalığı, kardeş didişmesi, kıskançlık, can sıkıntısı, kayıplar, ölüm gibi evrensel konuların işlendiği öykülerde Peter düşle gerçek arasında gidip geliyor sıkça. Peter'ın gerçeküstü evreni başına iş açmıyor. Tam tersi kavrayış, çözüm buradan geliyor. En çok Peter'ın bir kurtarıcı aramamasını sevdim galiba. Düşleri, hayalleri içinde kaybolurken, düşünceyi bir anahtar gibi kullanmasını, bu anahtarla kendi algısını, anlayışını genişletmesini, felsefi bir sorgulamayı başlatabilmesini, ilerletip sonuçlar çıkarabilmesini...

Bu öyküler büyük maceralar vaat etmiyor okura. Bir çocuğun gözünden yetişkin dünyasına bakıyor, her büyük yazarda olduğu gibi gücünü ayrıntıların zenginliğinden ve gerçekçiliğinden alarak üstelik. Akran zorbalığını ele alan öyküsü örneğin. Kaba kuvvete başvurmadan, zulme boyun eğmeden yalnızca gözlem yaparak zorbayı tek tek her bir çocuğun korkularının doğurduğunu fark edip eyleme geçişi, bu eylemle zorbayı ezişi, sözün gücünün kaba kuvvetten farksız olduğunu fark edişi ve oyunu barış çubuğu gibi uzatıp kendinden yeni bir zorba doğurmamasını... Sırf bunun için bile okumaya değer. 

McEwan Peter gibi bir çocuk olduğunu da saklamıyor. Kitabın önsözünde tıpkı Peter gibi gündüz düşleri kurduğunu, kimi hikâyelerin bu düşlerin yeniden yazımından başka bir şey olmadığını söylüyor. Bu yönüyle düşünmeyi, hayal kurmayı övüyor belki de; yazarın işlevinin gerçekleri çarpıtıp yeniden kurmak dışında bir şey olmadığını gösteriyor.



Düş Yolcusu 

Yazan Ian McEwan 

Çeviren Kıymet Erzincan Kına 

YKY 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder