30 Haziran 2021 Çarşamba

okurlar, kitaplar ve yaz tatili...

Dün Pelin ve Küçük Dostu Karamel'in ilk okur buluşmasını yaptık. Kızımın sınıfıyla zoom üzerinden yaptığımız buluşmada farklı duygular geçti içimden. Birinci sınıfta ağız diş sağlığı eğitimi verdiğim, masal anlattığım, hikâye okuduğum minikler yerine daha büyümüş, yüzlerinden o çocuksu ifade gitmiş, genç kızlığa ve erkekliğe adım atmak üzere pırıl pırıl bireyler gördüm. 1,5 yıllık kesintiye rağmen sınıf ruhunu, birlik olma ruhunu kaybetmedikleri dikkatimi çekti. Üçü sınıfta, diğerleri evde ekran başındaydı. Kitaplar, yazar olmak, bir kitabın yolculuğu, yazın türleri, daha iyi yazmanın yolları, yazdıklarımızla ne yapacağımız gibi pek çok başlık üzerine sohbet ettik. Sorular çok çeşitli ve doğrudandı. Galiba çocuk kitapları yazmanın en güzel yanı da bu, çocuklarla buluşabilme imkânı. Şimdi çevrimiçi araçların bize sağladığı kolaylıkla farklı illere, okullara, öğrencilere ulaşmak çok kolay. Dilerim Pelin ve Küçük Dostu Karamel sayesinde çocuklarla bol bol bir araya gelme, onları dinleme, duyma şansı bulurum. 

Pandemi bizi farklı araçları yaygın olarak kullanmaya mecbur kıldı. Pek çok toplantı, etkinlik çevrimiçi ortamlara taşındı. Kolaylığı ortada. Yaygınlığını koruyacağı da... Çocuklar 1,5 yıllık uzaktan eğitim tecrübesi sayesinde bizden çok daha hâkim konuya. Konuşan hariç mikrofonu kapalı tutmayı, el kaldırma butonuyla söz almayı beklemeyi, soru sorup konuştuktan sonra mikrofonu kapatmayı, ezcümle çevrimiçi adabı muaşereti biz yetişkinlerden daha iyi kavrayıp uyguluyorlar. Dikkat çekecek çarpıcılıkta üstelik.  

                                                                               *

Yaz, genel olarak hafifleme dönemi. Önümüzdeki aylarda taşınacağımız için şimdiden ayıklama içerisine girmek uzun zamandır dilimdeydi. Dün gece itibarıyla eyleme geçtim. Ders kitapları ve üniformalar okula, küçülen kıyafetler arkadaş çocuklarına gitmek üzere ayrıldı. Asıl koli yığınını kitaplar oluşturacağından onları da yavaş yavaş paketlemeye kararlıyız. Bu sayede elde okunmayı bekleyenler de gün ışığına çıkacaktır. Hadi hayırlısı... 

                                                                              *

Çocuklar İçin Felsefe Uygulayıcılığı eğitiminin ilk modülünü bitirdim. Kafamda bir dünya, tam bir yere oturtamadığım bilgi uçuşuyor. Bir sayısalcı olarak bana hayli uzak içeriklerle dolu eğitimi sindirmek, devam edip etmeyeceğime karar vermek için bu yaz konuyla ilgili aldığım kaynak kitapları okumaya, üzerine düşünmeye ihtiyacım var, diyalektiğe açık olmaya, soruşturma örneklerini dinlemeye. Bu konuda en büyük yardımcım Özge Özdemir'in Açık Radyo'da sürdürdüğü Küçük Düşünürler Topluluğu programı olacak. 

                                                                           *

Bayram tatilinin eli kulağında. Geriye sayım başladı. Temiz ve berrak denizde kızımla yüzmek, kitap okumak için ağaç altına yayılmak dışında bir muradım yok.        





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder