11 Ağustos 2023 Cuma

Wroclaw'dan gider iken

Wroclaw'da son gün. Sabah Varşova'ya doğru yola çıkacağız. Bugünü evde geçiriyoruz. Sabah arkadaşımın ablası ve yeğeni geldi Çanakkale'den. Geç kahvaltı ve Türk kahvesinin ardından onlar dinlenmek üzere odalarına çekildi. Biz yürüyüş yapmak üzere dışarı çıktık. Kaldığımız yer merkeze çok yakın bir köy. Tipik Orta Avrupa mimarisi. Dik çatılar, çiçekli bahçeler. Köy demeye bin şahit gerek.





 İçip içip şişe atmak burada da var.




Polonya'yı beklediğimden çok daha güzel buldum doğrusu. Doğu blok şehriydi beklediğim, tek tip gri apartmanlar, kasvetli bir hava. Hiç de öyle olmadı. Gökyüzü açık, masmavi, yemyeşil bir doğa karşıladı bizi. Prag'ın tersine hava da güzeldi. Tek gün yağmurluydu. Onda da Aquaparktaydık. Yüzdük, yedik, içtik kapalı ortamda. Bazen dışarıdaki havuza geçtik klor kokusu genzimizi çok yakınca. Kitabımı bitirdim. Şezlongta uyudum. Mis gibi dinlendim anlayacağınız. 

Arkadaşımın eşinin ofise gitmesi gerekmiyor. Öğle saatlerinde bizi şehre bırakıp işe geçti her defasında. Biz de eski şehri adımladık.








 Cüce avına çıktık. Wroclaw'ın simgesi cüceleri kovaladık. 


















Çocuklar için böyle bir aktivite de var. Elinize bir harita ve çıkartmalar veriyorlar. Haritayı takip ederek cüceleri buluyorsunuz ve ilgili çıkartmayı yapıştırıyorsunuz. Bizimkiler ergen artık. Yapmadık ama gittiğimiz şehir müzesinde benzer bir uygulama vardı.



 İki savaş arası dönemden başlayarak şehrin ve ülkenin siyasi, tarihi, sosyal ve kültürel dokusunun sergilendiği müzeyi sevdim. Dönemin tipik evleri, günlük gazete kupürleri, gündelik eşyalar sergileniyordu. Küçük ama fikir veriyordu.








Wroclaw 2016 yılında Avrupa kültür başkenti seçilmiş. O dönemde şehrin çehresi epeyce güzelleşmiş. Doğu blok havasından eser yok bugün bakınca. Bildiğin Orta Avrupa şehri. Arkadaşlarımız burada yaşamasa aklımıza gelmez, yolumuz düşmezdi. Alışmışız her yaz Çanakkale'de buluşmaya. Onlar gelmeyince kalktık, biz geldik, iyi de oldu. Yeni bir şehir, farklı bir kültür görmüş olduk. Kızlar da birlikte büyüdü sayılır. Beraber zaman geçirdiler. Kıkırdadılar, fısıldaştılar, giderek açıldılar. Yarın sabah veda zamanı. Geriye fotoğraf kareleri kalacak her zaman olduğu gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder