31 Ağustos 2023 Perşembe

Huzurlu yaşam ipuçları: 13


www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür. 

                                                                                  *

Aşk bir sahiplik değildir. Tanrı'nın enerjisinin akışıdır.

–Swami Chidvilasananda

13. Gün: Derinlemesine Dinleme

Sevgi ve şefkat doğru ya da yanlış, iyi ya da kötü tanımaz. Bir ilişkide mücadele ediyorsanız, onu yargılamamaya çalışın. Bunun yerine, ikinizin de ne istediğine odaklanın.

Hem insanların sözlerinin hem de eylemlerinin ardındaki önemli şey nedir? Birisi "Beni hiç umursamıyorsun" derse, onun gerçekten ne istediğini düşünüyorsun? Sanırım değer verilmek ve önemsenmek istiyor. Ayrıca ihtiyaçlarının dikkate alınmasını isteyebilir.

Onun sözlerine odaklanırsanız, onun için her zaman şefkatli bir şey yaptığınızı hatırlayabilirsiniz. Ya da umursayıp umursamadığınız konusunda tartışabilirsiniz. Bu tür bir tartışma, daha fazla öfke ve hor görme ile sonuçlanır çünkü bu, diğer kişiyi duyduğunuzu veya onu önemsediğinizi göstermez.

Daha etkili bir yanıt, "Sanki canın sıkkın ve sana değer verdiğimi bilmek istiyorsun. Bu doğru mu?" Kişinin ifadesine katılmayabilirsiniz. zorunda değilsin. Yaptığın tek şey onun duygularını kabul etmek. Duyulduğunu hissettiğinde, durumu çözmek için tam bir konuşma için sahneyi hazırlamış olursunuz.

Bugün en az bir kişinin duygularıyla bağlantı kurmayı taahhüt edin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder