25 Haziran 2018 Pazartesi

ANNE SIKILDIM!

Tabu kelime. Söylemek yasak. Yine de ağzından kaçıran minikler varsa işte size evde ve dışarıda çocuğunuzun sıkıntısını giderecek, yaşadığı ânın farkına varmasını sağlayacak eğlenceli, basit ve etkili bazı mindful öneriler. Bu yazı Left Brain Buddha bloğunda yer alan "Çocuklar İçin 10 Mindful Yaz Önerileri" başlıklı yazıdan derlenmiştir. 





Güzel havalar için mindful öneriler:

Çubuklu dondurma yiyorum 
Bir dahaki sefere çocuğunuz çubuklu dondurmasını yerken ondan dondurması tamamen bitene kadar sessiz olmasını isteyin. Farklı tatları (üç tat bir aradalar bu iş için çok daha uygundur) fark etmesi için onu cesaretlendirin. 
Hangi tatları fark ediyor? Ağzında erimeye başladığında fark hissediyor mu? Isı değişiklikliklerini fark ediyor mu? Tüm bu zaman boyunca sessiz kalmak zor muydu? 

Gökyüzünü inceliyorum
Çimenlere yatın ve gözlerinizi ayırmadan gökyüzünü izleyin. Hangi şekilleri görüyorsunuz? Hayvanlar? İnsanlar?
Gökyüzünü inceleyerek en az 10*15 dk geçirin. Bulutların nasıl da süzülüp gittiğini fark edin. İlk bakışta bir domuza benzettiğiniz bulutun şimdi bir kedi gibi göründüğünü fark edin. Bu, zihnimizdeki düşüncelerin de tıpkı gökyüzü gibi değişken olduğunu göstermek için harika bir yoldur. Düşüncelerimiz değişir, tıpkı bulutlar gibi. Düşüncelerimizi bulutları izler gibi izleyebiliriz. 

Farkındalıkla yürüyorum
Çocuğunuzla yakın çevrenizde yürüyün ve ondan daha önceden dikkatini çekmeyen on şeyi (komşunun panjurları, ana yol boyunca uzanan çiçekler vb.) fark etmesini isteyin. Ayrıca yeni sesler dinlemesini de isteyebilirsiniz. Ona bu sesleri neden daha önce fark etmediğini, sebeplerinin neler olabileceğini sorun.

Yavaşlıyorum, hızlanıyorum, yavaşlıyorum
Bir dahaki sefer, çocuğunuz oyun parkında oynarken yavaş-hızlı-yavaş oynayın. Kumda oynamak, tünellerin içinde koşmak, her ne yapıyorsa yavaşlamasını, farkındalıkla, üzerinde sıkışıklık hissetmeden yapmasını isteyin. Yavaşlamasını, hızlanamasını ve yeniden yavaşlamasını isteyin. 
Sonra bu deneyim hakkında konuşun. Yavaşlamak nasıl hissettirdi? Farklı mıydı? Hızlı oynadığı zamanlarla kıyasladığında bir değişiklik fark etti mi? Yavaş hareket etmeyi mi, hızlanmayı mı sevdi? 

Ücretsiz limonata stantı
Çocuklar harçlık kazanmak için limonata ve kurabiye stantı açmaktan hoşlanır. Peki bunu ücretsiz yapmak nasıl hissettirir? Çocuklarınızla cömertlik ve gönülden vermek, herhangi bir karşılık beklemeden başkaları için bir şeyler yapmanın hazzı üzerine konuşun.

Yağmurlu ya da dışarıya çıkılamayacak kadar sıcak havalar için mindful öneriler:

Farkındalıkla okuyun
Bir dahaki sefere çocuklarınıza bir hikâye okurken, kitaptaki insanların (ya da hayvanların) duyguları hakkında konuşmak için zaman ayırın. Çocuklar için kurgu karakterlerin duyguları hakkında konuşmak kendi duyguları hakkında konuşmaktan daha kolaydır. Çocuğunuza "Sence bu kız ne düşünüyor olabilir?", "Sence neden üzgün?", "Senin başına gelse ne hissederdin?" veya "Daha önce hiç böyle hissettin mi?" gibi sorular sorabilirsiniz. 

Fotoğraflarınızı düzenleyin
Eski fotoğrafları düzenlemek için çocuklarınızdan yardım isteyin. Bu, çocuklarınızın muhteşem bulduğu  anıları hakkında konuşmak için fırsat yaratacaktır. Eğer Tersi Yüzü (İnside Out) filmini izlediyseniz çocuklarınıza hangi anılarının çekirdek anı olduğunu sorun. Çekirdek anıları temsil eden ya da kişiliklerini olşuturan farklı adalar için kolajlar hazırlayın. 

Zihin kavanozları hazırlayın
Çocuklarla yapılabilecek güzel mindfulness aktivitelerinden birisi. Su ve sim kullanarak zihin kavanozları hazırlayın. Kavanozun içindeki sim, düşünceleri ve duyguları temsil eder. Kavanoz hızlıca sallandığında simler her tarafa çılgınca uçuşacaktır. Sallamayı bırakıp bir kaç derin nefes aldığınızda simler dibe çökecek ve su berraklaşacaktır. 

Boyayın
Boyama yaptığımızda dikkatimizi tek bir aktiviteye odaklarız ve kendimizi gerçekten keyifli hissederiz. Bugünlerde daha çok yetişkinin boyama yapmasının sebebi de muhtemelen bu. Boyama zamanına çocuklarınızı da katın. Mandala ya da anlaşılmaz tasarımlar, renklendirin ve tek bir aktiviteye odaklanan zihinlerden yükselen sükunetin keyfini çıkarın.

Dans edin 
Harekete geçin ve dans edin. Kafanızdan çıkan, bedeninizi hissedin. Çocuklarla dans etmek eğlencelidir çünkü bilince yer yoktur, yalnızca hareket, eğlence ve kendini ifade etmekten ibarettir. Onlardan çok şey öğrenebilirsiniz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder