20 Haziran 2018 Çarşamba

O KADAR KIZGINIM Kİ!

O Kadar Kızgınım Ki! Yeşil Dinozor Yayınevi'nin Duygularım ve Davranışlarım serisinden çıkan bir kitap. Prof. Dr. Bengi Semerci'nin yazdığı, Serap Ergel'in resimlediği kitap çocuklarda öfke kontrolü konusunu ele alıyor. 
Kitabın kahramanı ve anlatıcısı ilköğretim çağında bir erkek çocuk. Adını ve yaşını bilmiyoruz. Bize kendi hikâyesini anlatıyor. Kahramanımız her şeye parlayan, anlık tepkiler veren, istediği olmayınca elindekileri fırlatan, yırtıp atan bir çocuk. İlerleyen sayfalarda görüyoruz ki bu davranışlar okulla sınırlı değil. Matematik dersinde toplama işleminde hata yapınca silgiye ihtiyaç duyuyor. Ne var ki silgisi yanında değil. Bunun kendi ihmali ya da problemi olduğunun farkında olmaksızın hemen, şimdi sıra arkadaşından silgi istiyor. Arkadaşı silginin kendisine lazım olduğunu söyleyince kızıyor, kızgınlığı giderek artıyor ve sesini yükseltiyor. Öğretmen, sakin olmasını istediğinde defterini yırtıp atıyor. Ardından öğretmeni tarafından müdürün odasına götürülüyor. Orada ağlamaya başlıyor. Müdür kendisini sakinleştirmek istediğinde ise onu itiyor. Tüm bu olaylar neticesinde rehber öğretmenle görüşmeye başlıyor. Rehber öğretmen onu duygularını tanıma, doğru ifade etme, kendi davranışlarının sorumluluğunu alma konularında yardımcı oluyor. Yalnızca o değil, anne ve babası da onunla birlikte rehberlikten yardım alıyor. Böylece bu süreç okul ortamında olduğu kadar evde de destekleniyor. Rehber öğretmen onu başkalarının da duyguları olduğu, davranışları sonucunda onların duygu dünyasında değişiklikler olduğu konusunda bilgilendiriyor ve "Şimdi Ne Hissediyor?" oyununu öğretiyor. Bu oyun sayesinde başkalarının ne hissettiği konusunda duyarlılığı artıyor. Başarısız olduğunda kızmak yerine daha çok çalışıyor, arkadaşlarıyla bir sorun yaşadığında ise duygularını doğrudan ifade ediyor. Bu sayede arkadaş sayısı artıyor. Ve kimse onu artık öfkeli diye çağırmıyor. İçinde şiddet sahneleri içeren bilgisayar oyunlarına ise evde yer yok. Bundan pek memnun olmasa da sebebini anlayabiliyor. Mutlu Son. 
O Kadar Kızgınım Ki! kitabı çocuklara duygularını tanımak, olumsuz duygularla başa çıkmak, davranışları doğru yönetmek amacıyla psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Bengi Semerci tarafından yazılmış bir kitap. Bu yönüyle bakınca ailelere doğru ve işlevsel bilgiler sunuyor. İçeriği konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Bununla beraber hikâyeye nefes aldıracak diyaloglar yok denecek kadar az. Hikâye başından sonuna anlatımcı bir tonda ilerliyor ve sürekli bize bir şeyler gösterme, öğretme telaşına düşüyor. Bu yönüyle yetişkinlerin faydalanabileceği bir rehber gibi görünürken çocuklara herhangi bir eğlence, mizah, takip duygusu, merak vaat etmiyor. 



O Kadar Kızgınım Ki!
Yazan Prof. Dr. Bengi Semerci 
Resimleyen Serap Ergel 
Yeşil Dinozor Yayınevi 
Duygularım ve Davranışlarım serisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder