8 Haziran 2018 Cuma

Çocuklar İçin Neşeli İngilizce Konuşma İpuçları



Çocuğuma İngilizce konuşmaktan hoşlanması ve hata yapmaktan endişelenmemesi konusunda nasıl yardımcı olabilirim?

Bazı çocuklar İngilizce konuşmayı zor bulabilir. Bazıları utangaçtır. Bazıları hata yapmak istemez. Pozitif ve yüreklendirici bir atmosfer sağlayarak çocuğunuzun kendine güveninin artmasını sağlayabilirsiniz. 
Hata yapmanın normal ve öğrenmenin bir parçası olduğunu bilmelerini sağlayın. Herkes hata yapabilir. Bu şekilde öğreniriz. Çocuğunuz konuşmaya hazır değilse onları konuşmak için zorlamayın, hayal kırıklığınızı göstermeyin. 

Stressiz bir şekilde nasıl İngilizce pratik yapabiliriz?
İşte çocuğunuzun güvenini artıracak bazı öneriler:
Çocuğunuzu uzun cevaplar vermeleri için zorlamayın. O an için söyleyebileceği bu kadarsa tek kelime de iyi ve yeterlidir. 
Rahat görünün. Böylece çocuğunuz her ne söylerse söylesin (kısa da olsa) sizin mutlu olduğunuzu bilir. 
Çocuğunuz konuşurken sözünü kesmeyin, başkasının kesmesine izin vermeyin. 
Hataları daha sonrası için hatırlayın. Konuşurken çocuğunuzu durdurmayın. Düzeltmek için durdurursanız, konuşmanın akıcılığını yeniden sağlamak zorlaşır ve çocuğun özgüveni zedelenir. 
Bildikleri kelimeleri ve kalıpları kullanmaları için fırsat yaratın. 
Sorularınızı ve yönergelerinizi anlayıp anlamadığını kontrol edin. Ana dilinizi yalnızca çok gerekli olduğunda aydınlatmak için kullanın. 
Konuşma aktivitelerini eğlenceli ve kısa tutun. Örneğin arabayla yolculuk yaparken çocuğunuzdan gördüğü şeyleri size söylemesini isteyebilirsiniz. "Şu araba kırmızı. Üç otobüs görüyorum" vb. Hataları kabul edin. Önemli olan çocuğunuzun endişelenmeden İngilizce kelimeler söylemesidir. 

En önemlisi, çocuğun sessizliğini büyütmeyin. Yardım edin, cesaretlendirin ve her zaman pozitif olun. Konuşun ve güvenini tazeleyin, ona yardım etmek ve güvenini arttırmak için oradasınız. 

Konuşma aktivitelerini nasıl daha komik yapabiliriz?
Komik, neşeli, tasasız ve tahmin edilemez cevaplar için cesaretlendirin. Kelimeleri farklı şekillerde söyleyin. Mutlu yüzle, üzgün yüzle, opera söyler gibi, uykulu... Hayal gücünüzü kullanın ve eğlenin. 
Stres konuşma üzerine olmadığında, ilgi komik yüzler yapmaya kaydığında çocuklar dili defalarca tekrar etmekten genellikle mutlu olurlar. 
Çocuklar hoşlandıkları İngilizce şarkılar, filmler, çizgi filmler ve kitaplar aracılığıyla dil öğrenme konusunda daha motivedir. Çocuğa en sevdiği İngilizce konuşan çizgi film kahramanının oyuncağını alın. Ona bu oyuncağın yalnızca İngilizce anladığını söyleyin. Çocuğunuzu cesaretlendirmek ve baş başa kaldığında tekrarlaması için oyuncakla İngilizce konuşun. 
Pek çok küçük çocuk öğrenme süreci yaratıcı aktivitelerle desteklendiğinde dili daha kolay öğrenir. Çocuğunuzun eğlenmek için neler yapmaktan hoşlandığını düşünün, şarkı söylemek, oyun oynamak, sesli kitap okumak, canlandırma yapmak, bunları İngilizce yapmayı deneyin. 

Hataları nasıl düzeltmeliyim?
Çocuğunuzu düzeltmek istediğinizde, her hatayı düzeltmeyin ve asla düzeltmek için çocuğun sözünü kesmeyin. Konuşması bitene kadar bekleyin. Sonra kelime ya da cümleyi doğru şekilde söyleyin ve onu da tekrar etmesi için cesaretlendirin. "Öyle değil" ya da "Bu yanlış" demek yerine "Tekrar dene" demeyi ya da "Dinle" diyerek doğrusunu söylemeyi tercih edin.  

* Bu yazıyı Cambridge English'ten çevirdim. Yazının orjinalini buradan okuyabilirsiniz. 
** Görsel tinycardsduolingo'dan alınmıştır. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder