6 Eylül 2018 Perşembe

SAKIN BU KİTABI OKUMA

Kışkırtıcı bir isme ve kapağa sahip bu resimli kitabı Andy Lee, yeğeni George için yazmış. Niyeti kız kardeşi ve kocasına sürpriz yapmak ve George'un 1. yaş gününün anısına yalnızca bir adet basmak imiş ama arkadaşı Horg "Kitabını beğendim, daha çok basabilir miyiz?" diye sorunca çok sayıda basılmış ve George dışında okurlarla da buluşmuş. Hatta başka dillere çevrilmiş. 



Kitabın kapağı en "Ben kitapları sevmem" diyen çocukları dahi meraklandıracak türden. Kapağın önünde kocaman puntolarla SAKIN BU KİTABI OKUMA yazıyor. Endişeli baştan aşağı mavi bir yaratık elinde "Başka bir şey oku" yazan pankart tutuyor. Arka kapağın ön kapaktan aşağı kalır yanı yok. "Bu kitabı bırak!", "Şuraya bak orada daha iyi bir kitap var. Git onu oku!", "Duyduğuma göre bu kitap tekinsizmiş! Şansını zorlama!", "Bence başka bir şey yap!", "Git TV seyret!", "Bugün dışarı çıktın mı?" telkinleri havada uçuşuyor. Bu oyunsu davete kayıtsız kalmak zor. 
Kapağı açıyoruz. Endişeli kahramanımızın eli havada bizi durdurmaya çalışıyor. 

"Hey! Kitabı açtın. 
Sanırım yanlışlıkla oldu, değil mi? 
Sorun değil, bazen yanlışlıklar olur. 
Hiç kızmadım bile.
Ama lütfen bu sayfayı çevirme." 

İlerleyen sayfalarda kahraman bu tutumunu sürdürüyor. Okuru kitabı kapatmaya ikna etmeye çalışıyor. Sakince, öfkeli, tehdit ederek, korkutarak, kandırmaya çalışarak, küserek, aldırmaz davranarak, anne babasına şikayet ederek, rüşvet vererek... Ama ne yapsa okurun ilerleyişini durduramıyor. 
Büyük puntolar, havada uçuşan ünlemler, kahramanın uç noktalarda dolaşan duygu durumları, sürekli bize hitap eden üslubu abartılı ve mimikli okumaya olanak sağlıyor. Eğlenceli bir okuma deneyimi sunuyor. Okul öncesi ve okumayı yeni öğrenen 1. sınıf öğrencileri için ideal bu eğlenceli kitabı bol bol hediye etmeyi, çocuklara kitap sevgisi aşılamayı ihmal etmeyin. 

Bu da George, kendisine ithaf edilen kitabıyla
fotoğraf: The Sydney Morning Herald


Sakın Bu Kitabı Okuma 
Yazan Andy Lee 
Resimleyen Heath Mckenzie 
Çevirmen bilgisi yer almıyor 
Remzi Kitabevi 
Okul öncesi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder