24 Haziran 2023 Cumartesi

Huzurlu Yaşam İpuçları: 9

 www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür. 

                                                                        *

İnsanlar olaylardan değil, onlara bakış açılarından rahatsız olurlar.

– Epiktetos

9. Gün: Uyaran ve Sebep

Duygular, diğer insanların eylemlerinin değil, karşılanmış veya karşılanmamış ihtiyaçların sonucudur. İnanması zor?

Sevdiğiniz bir arkadaşınız sizi selamlamak için kolunuza yumruk attığında neler olabileceğini bir düşünün. Onu gördüğüne sevinebilir ve koluna yumruk yemekten zevk alabilirsin çünkü senin ihtiyaçların arasında eğlence, arkadaşlık ve bağ kurmak var.

Başka bir gün, aynı arkadaş koluna bir yumruk atıyor. Onu gördüğüne hâlâ seviniyorsun ama kolun bir gün önce incinmişti, bu yüzden yumruk ağrıyı tetikliyor. Bu durumda, muhtemelen acıdan korunmaya ve rahatlamaya ihtiyacınız olduğu için endişeli hissedeceksiniz. Her iki durumda da aynı uyaran vardı - iyi bir arkadaş koluna yumruk attı - ama bununla ilgili hislerin, karşılanmış ya da karşılanmamış ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişti.

Dolayısıyla insanların söyledikleri ya da yaptıkları uyarıcı iken, duygularımızın asıl nedeni karşılanmış ya da karşılanmamış ihtiyaçlarımızdan kaynaklanır.

Duygularınızın, bugün karşılanmamış veya karşılanmış ihtiyaçlarınızın sonucu olduğuna dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder