23 Ekim 2023 Pazartesi

Huzurlu Yaşam İpuçları: 15

www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür. 

                                                                               *

Hayat kısa ama nezaket için daima yeterince zaman vardır.

Ralph Waldo Emerson

15. Gün: Talepler ve Talepler

Birinden bir şey yapmasını istediğinde, tek seçeneği boyun eğmek ya da isyan etmektir; ya istediğini yaparlar ya da yapmazlar.

Bazen bir istek, talep gibi görünebilir. "Tatlım, lütfen bugün çimleri biçer misin?" Kulağa bir istek gibi geliyor ama partneriniz "Hayır, bugün olmaz, yenildim ve rahatlamak istiyorum" derse ne olduğuna dikkat edin. Kızmazsanız veya yargılanmazsanız, bu bir ricadır. "Bir insanın ne kadar dinlenmeye ihtiyacı olabilir? O çok tembel!" diye düşünüyorsanız, muhtemelen bir talepte bulundunuz.

Bir şeyi rica olarak istemenin püf noktası, herkesin ihtiyaçlarına eşit değer vermektir. Kocanızın dinlenme ihtiyacına gerçekten değer veriyor musunuz? Yoksa sizin için kendi düzen ihtiyacınız daha mı önemli? Herkesin ihtiyaçlarına eşit değer verdiğinizde, herkesi tatmin eden çözümlere ulaşmaya daha istekli olursunuz.

Kocanız çimleri biçmek yerine dinlenmek istediğini söyledikten sonra işte böyle görünebilir. 

"Demek bugün gerçekten dinlenmek istiyorsun. Bunu anlıyorum, özellikle de geçirdiğin haftadan sonra." 

"Evet teşekkürler." 

"Dinlenmeni istiyorum tatlım. Ayrıca yarın ailem buraya gelene kadar bahçenin biçilmemiş olması beni endişelendiriyor. Evimizin onlar için güzel görünmesini gerçekten çok isterim. Hem senin dinlenmeni sağlayacak hem de yarın sabah onlar buraya gelmeden çimlerin biçilmesiyle ilgili bir önerin var mı?”

Bu örnekte kadın, kocasının dinlenmeye ihtiyacı olduğunu kabul etti ve ailesi gelene kadar çimlerin biçilmesi yönünde kendi isteğini ileri sürdü. Çözümü değil, ihtiyacını öne sürüyor. Çimleri biçmesi için bir komşu tutmaya karar verebilirler ya da eşi yarın sabah çimleri biçebilir veya anne babasının ziyaretine hazırlanmak için başka işler almayı kabul ederse kadın kendisi biçebilir. Kadın o gün çimleri biçme konusunda kararlı olsaydı, diğer seçenekleri kabul etmesi onun için zor olabilirdi.

Böyle bir talep, imkanları sınırlar ve insanlar arasında mesafe yaratır. Herkesin ihtiyaçlarına gerçekten değer veren bir istekte bulunmak ise  olasılıkları açar ve bağlantı kurulmasına yardımcı olur.

Bugün birinin isteğini talep olarak duyduğunuzda nasıl hissettiğinizin farkında olun. Boyun eğmek veya isyan etmekten başka bir cevap düşünebilir misin?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder