31 Temmuz 2024 Çarşamba

Kulağa küpe

 Güne Nihal Şirin'in Kulak Misafiri podcastiyle başladım. 

2 Şubat 2021 tarihli ilk bölümün başlığı "Uyumlanmalı mı? Uyumlanmamalı mı?" ismini taşıyor. 25 dakikalık bu mini sohbet bize yapıcı ilişkiler kurmak, bağlantıları arttırmak için üç küçük tavsiye veriyor. Bu tavsiyeler üzerinden de kendi davranış kalıplarımızı gözlemlemeye davet ediyor. Bu, bir meli- malı serisi değil diye de özellikle belirtiyor. Bunları yapmak zorunda değilsiniz, bir bakın bakalım, dikkat edin, siz nasıl davranıyorsunuz gözlemleyin diyor. 

1- Yeni tanıştığınız insanlarda hangisine daha çok bakıyorsunuz? Zihniniz hangisine daha çok odaklanıyor? Benzerliklere mi? Farklılıklara mı?

2- Karşınızdaki kişiyle eğer bir yakınlık kurulmadıysa, o kişiyi eleştirmeyin. Bu sözler, geri bildirim olarak duyulmayacak, bir tenkit olarak duyulacaktır. Yakınlaşma gerçekleşmeden eleştirmemek daha iyi olabilir mi? Geri bildirim vermek için bağ kurmayı tercih etmek mümkün mü?

3- İlk 4 dk etkisini unutmayın. İnsanlar birbirileriyle karşılaştıkları ilk 4 dk içinde birbirlerine dair bir yargı oluşturur. Dahası bu yargıya çok güvenir. Tanıdıklarımızla da günün ilk karşılaşma anları önemlidir. Bu ilk 4 dakikada kurduğumuz ilişki, uyumu arttırır ya da azaltır. 

İşte bunlar hep kulağa küpe!

2 yorum:

  1. 1. Kesinlikle benzerliklere! Önce benzerlik olacak ki kendimi güvende hissedeyim ve farklılıkları açık kalplilikle kabul edebileyim.. (güven eksikliğin var evet) 2. Asla yorum ve tenkit yapmam tanıdıklarıma da yabancılara hele asla; ananemin bir sözü vardır pazarda akıllar satışa öıkmış, herkes kendininkini almış diye. Fikrim özellikle sorulmadıyda asla… (çünkü geçmişte dersimi fena aldım, burnumu sokmamayı öğrendim) 3.Kesinlikle katılıyorum ama olumsuz hisler için. İşk 4dk’da huylandıysam artık yakınlık kutmaya çalışmıyorum çünkğ evet yine dersimi aldım. Ama baxen pozitif hislerde de yanıldığım nadiren oluyor ama çok takılmıyorum, hata payı :)
    Peki sen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk 4 dk.da pozitif hisler uyandıysa benzerlikler, uyanmadıysa, farklılıklar daha çok dikkatimi çekiyor. Her iki koşulda da iç ses haklılığını duyurmaya çalışıyor sanırım :) Farklılıkları çoğalttıysam durduk yerde utanç devreye giriyor, nötr bakmaya, gözlem yapmaya çalışıyorum. Bu podcastten cebime kalan, günün ilk karşılaşma anı oldu. O anlara özen göstermeye dikkat edeceğim.

      Sil