25 Nisan 2023 Salı

Huzurlu Yaşam İpuçları: 2

www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür. 

                                                                *


İkinci gün 

Şiddetsiz İletişim süreci, zorlu koşullar altında bile insan kalma yeteneğimizi güçlendirir. Bize zaten bildiklerimizi - biz insanların birbirimizle nasıl ilişki kurmamız gerektiğini - hatırlatır ve bu bilgiyi somut olarak ortaya koyan şekillerde yaşamamıza yardımcı olur.

Marshall B. Rosenberg

Şiddetsiz İletişim (Şİ), Marshall B. Rosenberg. tarafından kırk yılı aşkın süre önce geliştirilen bir iletişim süreci ve yaşam modelidir. Dünya çapında 35 ülkede kullanılmaktadır. Şİ'in iki ana bileşeni şunlardır:

*Herkesin ihtiyaçlarına eşit değer veren ve insanlarla olan ilişkilere haklı olmaktan veya kazanmaktan daha çok değer veren bir yaşam süreci

*Bunu yapmamıza yardımcı olan bir dizi araç

Çoğumuza, güvensizlik ve kendini korumayı teşvik eden bir yaşam tarzı öğretildi. Buna karşılık, Şİ bize gerçek güvenliğin, kendimizle ve diğer insanlarla açık bir şekilde bağlantı kurma, kendi gerçekliğini yaşama ve tüm durumlara şefkat ve insanlıkla yanıt verme yeteneğimizde yattığını öğretir. Bu süreç, günlük olarak huzurlu yaşamayı teşvik eder.

Bugün davranışlarınızın veya tutumlarınızın “şefkat ve insanlık” yerine “güvensizlik ve kendini korumayı” teşvik ettiği zamanların farkında olun.

İlk haftanın ipucuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Huzurlu Yaşam İpuçları: 1

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder