20 Şubat 2016 Cumartesi

DERİNLİKLİ KARAKTERLER YARAT


Gail Godwin'den karakter yaratma becerilerini geliştirmek için yazı egzersizleri
*Tutkuyla hissettiğiniz bir şey düşünün. Tutkuyla taraf ya da karşı olduğunuz. Aynı şekilde hisseden bir karakter yaratın ve bu insanın bakış açısından sabah yataktan kalkmasını anlatan 300 sözcük yazın.
*Tam tersini düşünen bir karakter hayal edin. Aynı derece tutkuyla. Bu insanın bakış açısından, gece uyumaya giderkenki haliyle 300 sözcük yazın.
*Mektup yazarının sizinle tanışmasını anlatacağı bir mektup yazın. Mektup yazarı sizden hoşlanmıyor. Sonra da mektup yazarının sizden hoşlandığı bir mektup yazın.
Bu alıştırma, size, dışarıdan görünüyor olabileceğiniz farklı açılardan bakmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu, birkaç insan yaratmanızı da gerektirir: mektup yazarı ya da yazarları, kendiniz ya da alıcıları. (Henry James'in "Bir Yığın Mektup" adlı öyküsünde bir Fransız pansiyonunda kalan birçok pansiyoner eve mektup yazıyordu, mektuplarda orada kalan öteki insanlardan söz ediyorlardı. Betimleme çalışanlara, bu öyküyü kesinlikle tavsiye ederim.)
*Bir karakter hakkında kısa ve açıklayıcı bir sahne yazın ve hiç sıfat kullanmayın. Böyle başka bir sahne yazın ve hiç zarf kullanmayın.
Bu alıştırma sizi, konunuzu daha yakından incelemeye zorlar. Çok fazla sıfat, genellikle tembel yazarın, karakterin ruhuna bir göz atmaktan kaçınmasının yoludur. Çok fazla zarf, genellikle tembel yazarın, kararlı eylemden kaçınmasının yoludur.

2 yorum:

  1. Kadının anlattıkları çok matrak. Aslında, "nasıl yazar olmalı" sorusunun cevabıymış gibi, yazarların söylediklerinin çoğu matrak. Fayda yerine zarar verici gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmak isteyip nereden başlayacağını bilemeyenler için küçük ısınma alıştırmaları içerdiği için paylaşmak istedim. :)

      Sil