30 Eylül 2018 Pazar

SAKİN VE DİKKATLİ

Şehirde yaşayan, çalışan insanlar için çok olağan bir manzara:
İşe gittiniz. Bilgisayarınızı açtınız. İnternete bağlandınız. Aynı anda pek çok pencere açık. Bir arkadaşınızdan mesaj geliyor. Onu yanıtlıyorsunuz. Başka bir pencerede hafta sonu yapmak istediğiniz bir etkinliği planlamaya çalışıyorsunuz. Bir arkadaşınızın doğum günü yaklaşıyor, oturduğunuz yerden bir de hediye mi seçseniz acaba? Kapı açılıyor. Bir müşteri, danışan girdi içeri. Kulağınız yardımcınız ve içeri giren kişinin konuşmasında. Cep telefonunuza gelen şifreyi girdiniz çünkü arabanın mtv vergisinin son ödeme tarihi geçmiş. 
Bu durumun afili de bir ismi varmış: multitasking 
Birçok etkinliğin aynı anda yapılarak birbirine karıştırılmasına multitasking deniyor. Günümüzde çok yaygın ve olağan karşılıyoruz. Benim durumum da farklı değil. Bir yandan blog yazısını yazıyor, mesajlarımı kontrol ediyor, çocuğun uyuyup uyumadığını merak ediyorum. Ekranda iki de word dosyası açık. Ne zamandır aklımda olan "Anne Sıkıldım" kavanozları için etkinlik önerileri, bir kitap tanıtım yazısı kaldığım yere geri dönmem için beni bekliyor. Aynı anda pek çok şeyi yapmakla böbürlensek de uzmanlar aksini savunuyor. 
2009 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan nöroloji uzmanı Profesör Earl Miller'ın yaptığı çalışmalar, insan beyninin aynı anda birçok işi birden etkin olarak yapmadığını, bir işten diğerine geçerken az ya da çok bir çaba gerektiğini ortaya koyuyor. Sözün özü multitask bireyler ile aynı şeyleri sırayla yapan bireyler karşılaştırıldığında multitaskların beyinleri daha fazla yoruluyor ve bazı çocuklarda bu alışkanlığın öğrenme güçlüğü riskini arttırabileceği söyleniyor. 
Ben de bir süredir yapmam gereken işlerin esiri olmamaya, aklıma gelen her parlak fikir ve düşünceye kapılmamaya, sakinleşmeye ve her defasında tüm dikkatimi elimdeki işe vermeye ve ona odaklanmaya çalışıyorum. Sakin ve dikkatli...
                                                                    

5 yorum:

  1. Bu devirde multitasker olmamak çok zor. Ama çabalamak lazım. Böyle bir kavramın, tanımlamanın olduğunu bilmiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de "Pozitif Pedagoji İle Öğrenmek" kitabında rastladım. Aynı anda ne kadar çok şeyle ilgilenirsem o kadar azını bitirebildiğimi, işlerin giderek yığıldığını, kendimi ertelediklerim karşısında suçlu hissettiğimi fark ettiğim için ilgimi çekti. Denemeye değer buluyorum.

      Sil
  2. şehirde yaşamayanları da çok zorluyor bu konu :D sanırım benim kafam şehirli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin şehirde yaşayanlardan daha çok günlük işin var :)

      Sil
  3. İşyerlerinde de durum farklı sürekli birden fazla işle ilgili olmamızı isteyen bir yapı gelişti iş dünyasında. Aksi halde tercih edilen olmaktan çıkıyorsunuz. Bazen hayatın hızına yetişemediğimi bile düşünmeme neden oluyor bu durum.

    YanıtlaSil