29 Haziran 2019 Cumartesi

Öğretmenim bir canavar mı?

Deniz'in öğretmenini merhametli, adil ve istikrarlı buluyorum. Zaman zaman Deniz aksini düşünüyor ve çeşitli iddialarla eve geliyor. Yüzü düşüyor. Hayatın zorluklarından bahsediyor. Biraz konuşunca şikâyetlerinin arkasından sınıfta belli bir düzen ve eşitlik sağlamak için alınan kararlardan başka bir şey çıkmıyor. Bununla beraber o esnada Deniz haksızlığa uğradığını ya da engellendiğini düşündüğü için öğretmene kızmış oluyor. Ve olanı olduğundan daha kapkara görüyor. Etrafında çocuk olanların aşina olduğu bir tablo, kanımca.
Çocukların etrafı kural koyucularla çevrili. Dolayısıyla zaman zaman onlara karşı kızgınlık, öfke gibi duygular duyabiliyor, haksızlığa uğradıklarını düşündükleri için karşısındaki otoriter kişileri canavarlaştırabiliyorlar. Aslında öyle olmadığını açıklamaya çalışmak onları öfkelendirmek dışında bir işe yaramıyor.
İşte tam bu noktada devreye girebilecek eğlenceli bir kitap önerim  var.



Kırmızı Saçlı Kız Hayal Kuruyor 

Kitabın kahramanı öğretmeninin bir canavar olduğundan, kendisini sevmediğinden, kafayı taktığından, yalnızca sevdiği öğrencilere söz verdiğinden emin. Hem de ne emin. Bu yönde düşüncelerini sıralarken hayalinde onu olmadık biçimlere, hâllere düşürerek güçleniyor ve içinde bulunduğu müşkül durumdan çıkıyor. Bu kısa anlatıyı özetlemek, sürprizini kaçırmak yerine bende bıraktığı izlerle devam edeyim.






Çocuk öğretmen ilişkisine farklı bir yerden bakan kitabı sevdim çünkü:
Çocuklar bazen öğretmenlerin onları sevmediğini, yeterince iyi olmadıklarını, öğretmenin sınıfta gözde öğrencisi/leri olduğunu, hep ona (onlara) söz hakkı verdiğini düşünür. Ve öğretmen imgesi giderek canavarlaşır. Bazen haklı, bazen haksız bir imgedir, bu. Ama vardır.  Hikâye gücünü tam da buradan alıyor, işte.  Anlatıyı gücün çocukta olduğu bir oyuna çeviriyor, öğretmeni komik, aciz duruma düşürüyor, rengârenk çizimlerle hayal gücünü besliyor, onu harekete geçiriyor. Ve bu imgenin haklı ve geçerli olduğu durumlarda bile en azından zihnimizin içinde ne denli özgür olduğumuzu, zorluklarla başa çıkmanın mümkün olduğunu gösteriyor.




Uçan Fil'den çıkan kitabın aynı yazar ve aynı çizerin elinden çıkma iki de kardeşi var: Kırmızı Saçlı Kız Şarkı Söylüyor ve Kırmızı Saçlı Kız Bebeklerini Hatırlıyor 

Kırmızı Saçlı Kız Hayal Kuruyor 
Yazan Emanuela Nava
Resimleyen Desideria Guicciardini 
Çevirmen Melis Köymen 
Uçan Fil 







2 yorum:

  1. Bu tür durumları çocuklara kitaplar aracılığı ile anlatmak çok faydalı oluyor. Kitap tanıtımı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. :)
      İyi kitaplar çocukların elinden tutsun diye ara ara sevdiğim kitapları paylaşmaya çalışıyorum.

      Sil