27 Şubat 2019 Çarşamba

AĞAÇTAKİ EV

Bianca Pitzorno ülkesi İtalya'da en önemli çağdaş yazarlardan biri olarak tanınıyor. Hem çocuklar hem de yetişkinler için yazan Pitzorno, oyun, eleştiri, şarkı sözleri ve senaryolara da imza atıyor.  Arkeoloji ve klasik edebiyat eğitimi gören yazar, Hans Christian Andersen Ödülü adayı ve UNİCEF İyi Niyet Elçisi. Yapıtları pek çok dile çevrilmiş. Türkçeye çevrilen tek eseri, Ağaçtaki Ev (Günışığı Kitaplığı ilk baskı Aralık 2014). 



Ağaçtaki Ev bir ağaç betimlemesiyle açılıyor.  
Bahsi geçen hafifçe yokuş aşağı inen bir çayırın tam ortasında gökyüzüne doğru uzanan, kalın gövdeli bir meşe ağacı. Onu çayırdaki ve dünya üzerindeki diğer ağaçlardan ayıran şey, yoğun yapraklarının ardında gizlenen misafirler: Aglaia, Bianca ve kedi Mürdüm. 
Şehirde, apartmanda yaşamaktan sıkılan ikili, bu koca meşeyi elleriyle bir eve çeviriyor. Ağaç, yalnızca bir mesken değil, bir kahraman gibi anlatıya eşlik ediyor. Yoğun yapraklarıyla sakinlerini meraklı gözlerden koruyor. Onları doyuruyor. Bir meşe ağacı nasıl insanın karnını doyurur demeyin. Bianca onu çoktan bir seraya çevirmiş. Farklı dalları farklı meyve ağaçlarıyla aşılıyor. Ceviz, kestane, armut, kayısı, şeftali ve tropikal meyveler... Ağaç, farklı zamanlarda meyve veren dallarıyla onlara her daim cömert... Evin temizliğine yardımcı olacak kadar da yardımsever. 
Ağacın da bir kahraman gibi anlatıda kendine yer bulması, yaratıcı bir zihinden çıkan gerçeküstü öğeler kitabın sevdiğim yanları. Bununla beraber anlatı ilerledikçe olay örgüsü çok gelişiyor, kahramanlar çoğalıyor. Bir müddet sonra kendilerinden daha yukarıdaki dallarda köpeği ile yaşayan Çalçene Boşboğaz Bey ortaya çıkıyor, örneğin. Leyleklerin göç mevsiminde ağaçtaki evin sakinlerine dört bebek, bir süt anne (dişi bir köpek) dahil oluyor. Ve benim açımdan sorunlar baş gösteriyor. 
Kitabın girişi ne kadar sakinse, ilerleyen bölümleri o denli karışık, tek etki yaratmaktan uzak. Olaylar silsilesini okumaktan başım döndü. Özellikle sorunlu zaman geçişleri epey tadımı kaçırdı. Kitabın geneline hâkim olan geniş zaman durduk yerde geçmiş zamana, oradan da yeniden geniş zamana dönüyor. Ve bu sık sık yineleniyor. 

Ağaçtaki Ev 
Yazan Bianca Pitzorno 
Resimleyen Quentin Blake 
Türkçesi Nilüfer Uğur Dalay
Yaş 8-10 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder