5 Mayıs 2014 Pazartesi

BİTMİŞ İLİŞKİLER MÜZESİ


Louis Aragon'un ünlü dizelerini bilirsiniz. "Mutlu Aşk Yoktur." Aragon, bu dizelerin kendisi için ne anlama geldiğini şu sözlerle açıklar. "Kendimle uzlaşmak gibi bir arzum yok, olmadı da hiç. George Brassens'in bestelediği ve yaygınlaştırdığı Mutlu Aşk Yoktur, 1942'de yazdığım bir şiirin dizesidir. Söz konusu mutsuzluk, işgal yıllarının mutsuzluğu. Fransa'nın içinde bulunduğu acıklı durumda mutlu bir aşk olabilir miydi? Ortak bir mutsuzlukta bireysel mutlulukların olamayacağı teması, o zamanlar işlediğim bu tema, aslında hemen yazdığım tüm yapıtlarda da var. Gerçekte, bu şiirde ortaya çıkan her sorun, mutlu aşkın olup olmayacağı değil, mutlu çiftin olup olmayacağıdır. Kadın-erkek çiftini, erkeğin ve kadının en yüce şekli olarak düşündüğümü söylemiştim. Umarım gelecek günler kadın-erkek çiftine mutluluk taşır."

Yaşadığımız dünya, toplum, mutsuzluk çağından çıktı mı sizce? İçimizdeki yangın söndü mü? Her bir takvim sayfası, hiç bitmeyecekmiş gibi görünen yaralarımızın, ayıplarımızın yıl dönümlerine denk gelmeye devam ediyor.  Hiç bir şey olmamış gibi, canımız yanmamış gibi sonsuza kadar bireysel mutluluklarımızın peşinde koşamayacağımız aşikâr. Bu yüzden her mutlu çift bir gün ya ayrılacak ya da toplumsal ve bireysel mutsuzluklarını yan yana sürdürmenin bir yolunu bulacak. Bu sadece kadın-erkek ilişkisi ile sınırlı değil üstelik. Yıllarca arkadaşlık kurduğunuz insanlarla ilişkiniz, toplumsal bir yara karşısında aldığınız farklı tavırlar nedeniyle bitebilir, hayatınızdan insan eksiltmek isteyebilirsiniz. Yine de bitecek ilişkiler kurmaya devam ediyoruz. Yaşam bunu gerektiriyor. O yüzden Zagrep'te açılmış olduğunu duyduğum bir müze çok ilgimi çekti. Blogumda yer vermek istedim. 

Bitmiş İlişkiler Müzesi...


 
  
Sevgilinizden yeni mi ayrıldınız? Ve size bu acı deneyimi hatırlatan her şeyden bir an önce kurtulmak mı istiyorsunuz? Web sayfamıza üye olarak bağışçılığa ilk adımı atabilir; size uçup giden aşkınızı hatırlatan her şeyi bizimle paylaşabilirsiniz: Elektronik postalar, fotoğraflar, cep telefonu mesajları.."

Müzede neler yok ki? Mektuplar, takma bir bacak, oyuncak ayılar, eski sevgilinin mobilyalarını kırmak için kullanılmış bir balta... Fikir, önceden sevgili olup ayrılan Zagrebli santçılar Olinka Vistica ve Drazen Grubisic'ten çıkmış.

Siz de çekmecelerinizde bir şeyler ararken tesadüfen bulana kadar unuttuğunuz, gördüğünüzde yüreğinizi inceden sızlatan anılarınıza, objelerinize, kutularınıza güvenilir bir sığınak bulmak istiyorsanız bağışçı olabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder