2 Ekim 2015 Cuma

YAZARIN ALET KUTUSU


Yeteneklerinizi en iyi biçimde ortaya koyarak yazmanız için kendi alet kutunuzu oluşturmanızı ve sonra da onu hep yanınızda taşıyabilmek için gerekli kasları geliştirmenizi öneriyorum. Sonra, zor bir işe bakıp da moralinizi bozacağınıza, belki doğru aleti bulur ve hemen çalışmaya başlarsınız.
Sık kullanılan aletler en üste konacak. Hepsinden çok kullanılan, yazmanın ekmeği sayılan, kelime dağarcığıdır. Bu aşamada, elinizde ne varsa, en ufak bir suçluluk duygusuna, aşağılık kompleksine kapılmadan neşeyle paketleyebilirsiniz.
Kelime dağarcığınızı alet kutunuzun en üst rafına yerleştirin ve onu geliştirmek için hiçbir bilinçli çaba harcamayın. Yazınıza yapabileceğiniz gerçekten kötü şeylerden biri kelime dağarcığınızı süslemeye kalkmak belki kısa ifadelerden biraz utandığınız için uzun sözcükler aramaya çalışmaktır.
Kelime kullanımının temel kuralı, eğer uygun ve renkli ise, aklınıza gelen ilk kelimeyi seçmektir.
Alet kutunuzun üst rafında gramer de olsun. Kötü gramer kötü cümleler yaratır.
İsimler ve fiiller yazı yazmanın vazgeçilmez iki parçasıdır. Bunlardan biri olmazsa bir kelime grubu cümle hâline gelmez, çünkü, tarif olarak cümle, içinde bir konu (isim) ve eylem (fiil) olan kelime grubudur; bu kelime dizisi büyük harflerle başlar, nokta ile biter ve yazarın kafasında oluşan tam bir düşünceyi okurun zihnine aktarır. Her zaman mutlaka tam cümleler yazmak zorunda değilsiniz. Eğer yazınız sadece parçalardan ve havada uçuşan cümlelerden oluşuyorsa, Gramer Polisi gelip de sizi tutuklamaz.
Fiiller aktif ve pasif olmak üzere iki biçimde kullanılır. Aktif fiilde, cümlenin öznesi bir şey yapıyordur. Pasif fiilde ise, bir şey cümlenin öznesinde bir eylem görevi yükler. Pasif cümleden kaçınmanız gerekir.
Çekingen yazarlar, çekingen âşıkların pasif partnerleri sevmesiyle aynı nedenden seviyorlar pasif cümle kurmayı. Pasif ses emniyetli geliyor. Çekingen dostumuz, toplantı saat yedide yapılacak, diye yazıyor, çünkü her nedense, "Bunu böyle yazarsan insanlar senin sahiden bildiğine inanır, " diye düşünüyor. Bu işbirlikçi düşünceyi tasfiye edin! Omuzlarınızı geri atın, çenenizi dikleştirin ve toplantıyı düzenleyin. Toplantı saat yedide, diye yazın. Oh! Kendinizi daha iyi hissetmiyor musunuz?
Alet kutusunun başka bir rafına geçmeden önce vermek istediğim diğer tavsiye de şu: Zarf dostunuz değildir.

Stephen King'in Yazma Sanatı kitabının Alet Kutusu bölümünden kısaltılarak derlenmiştir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder