27 Kasım 2019 Çarşamba

NASIL YAZIYORLAR? (20)

Yazarların okuma alışkanlıkları okurun ilgisini çeken bir konu. Sevdiğim, sevmediğim, okuduğum, okumadığım tüm yazarların söyleşilerinde yazım, üretim aşamasına dair söylediklerini iştahla, ilgiyle okuyorum. 
Kurmacabiyografiler, web günlüğüm olduğuna göre, yeri geldikçe buraya da not düşebilirim.
İşte yirmincisi: Margaret Atwood



Kanadalı yazar Margaret Atwood yazmakta fazla zorlanmıyor. Fikirler kendisini bulduğunda peçetelerin, restoran menülerinin üstüne, gazetelerin kenarına notlar alıyor ve hikâyenin nasıl gelişeceğine ilişkin kaba bir başlangıç yaptıktan sonra geriye dönüyor. Atwood bu süreç boyunca bilgisayar ve el yazısı arasında mekik dokuyor, ortaya bir anlatı çıkar gibi olunca da aldığı çıktıları yeri dizerek sıralarıyla oynuyor. "Sol elinizi masaya koyun, sağ elinizi havada tutun. Yeteri kadar bu şekilde beklerseniz, bir konu bulursunuz," diyen Atwood, bu yöntemi kullanıp kullanmadığı sorulduğunda "Hayır, hiç zorunlu kalmadım," yanıtını veriyor.

Kaynak: "Nasıl Yazıyorlar?" Notos Öykü Sayı 19 Deniz Korkut'un yazısı Alexandra Alter'ın Wall Street Journal için yaptığı araştırmadan derlenmiştir.

Margaret Atwood masterclass adlı websitesi üzerinden verdiği yaratıcı yazarlık derslerinin tanıtım videosunda daha fazlasına da değiniyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder