6 Ağustos 2014 Çarşamba

KİTABI OLAN BLOGGERLAR

Bloğu olan yazarlarla ilgili listeyi hazırlarken tam tersi de gelmişti aklıma, önce bloğu olan sonra kitabı çıkan bloggerları düşünmüştüm, bloglardan çıkan kitapları, dizüstü edebiyatını...
"Blog" kelimesi web-log kelimesinden türetilmiştir ve web günlüğü anlamına gelir. Blog yazarları, geleneksel günlük sahiplerinin aksine web günlüklerini herkese açar. Bir blogunuz varsa, dilediğiniz konuda yazabilir, gündemde olup bitenlerle ilgili anında tepki verebilir, fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Görüşlerinizi, yazınızı bir editöre ya da yayın kuruluna beğendirmek zorunda kalmadan paylaşırsınız. Üstelik  dünyanın pek çok yerinden milyonlarca insan yazdıklarınızı okuyabilir. Ve bu bloglardan bazıları çok da başarılı olabilir. Takipçi sayısını arttırabilir. Bloglarında yazdıklarını çoğaltıp basılı hâle bile getirebilir. Ahmet Büke'nin önce internet ortamında yazmaya başladığını biliyor muydunuz? Eğer anlattığınız farklı bir hikâye varsa, sizi yazdıran meselenizin ne olduğunu biliyorsanız,  yüzlerce, binlerce seçenek arasında okurunuz gelip sizi bulacaktır. (Ben hâlâ emin değilim. O yüzden de biraz ondan biraz bundan yazmaya devam ediyorum. Madem burada biz bizeyiz.) Belki şu soruların cevabını bulmalıyız önce. Neden insanlar blog okuyor, takip ediyor? Başarılı blogların sırrı ne? Bloglardan nasıl bir edebiyat doğar? Bence blogların başarısı ve sırrı, samimiyetinde ve özgürlüğünde gizli. İnternet insanların özgürce yazılarını, görüşlerini paylaşabildiği bir ortam. (Bunun kötü yanları da var elbette. Takma bir isimle hoşlanmadığınız insanlar hakkında olumsuz düşüncelerinizi yazabilir ve yayabilirsiniz. Edebiyle yazan blog yazarlarının neden başarılı olduğuna, yazdıklarının ilgi çektiği konusuna ve buradan doğan edebiyat konusuna geri dönelim şimdi.) 
Blog yazarları, içlerinden geçen, canlarının çektiği her konuda düşüncelerini yalın, doğal bir dille yazıyor. Çünkü hedef bir kitleleri, o kitleye kendini beğendirmek, yaranmak gibi bir kaygıları yok. İnsanlar en gerçek hâlleri, duygu ve düşünceleri ile oradalar. Bu samimi, gerçek dilden etkilenen psikiyatr, yazar, Okuyanus yayınevinin sahibi Cem Mumcu, ilgisini çeken üç bloggera (Pucca, Sami Hazinses, Her Boku Bilen Adam) mesaj atmış ve buluşmuşlar. (Sene 2010) Onlardan tıpkı bloglarında yazdıkları gibi samimi metinler yazmalarını istemiş. Ortaya dizüstü edebiyatı ve kitabı olan bloggerlar çıkmış.
Bu yazının amacı tıpkı "blogu olan yazarlar listesi" gibi "kitabı olan bloggerlar listesi" hazırlamaktı. Ancak bu iş çok da kolay değil benim için. Birincisi düzenli takip ettiğim blog sayısı çok az. Kitabı basılan bloggerlar olduğunu duyuyorum ancak çok yakından takip etmiyorum. Ne yazsam, ne söylesem eksik kalacak. Bu yazıyı tasarlarken aklımda iki blog kahramanı vardı; Pucca ve Bedo. Aradan geçen bunca haftadan sonra hâlâ yeni bir örnek de yok doğrusu. O yüzden  kitabı olan bloggerlar listemi küçük tutacağım ve blogu olan yazarlar listesinde olduğu gibi güncellemeyeceğim. Bu uzun giriş ve açıklamadan sonra sıra geldi dört maddelik listemi açıklamaya.
Kitabı Olan Bloggerlar:
 
1)Küçük Aptalın Büyük Dünyası Pucca
 
2)Piç Güveysinden Hallice Sami Hazinses
 
3)Bizim De Renkli Televizyonumuz Vardı Onur Gökşen
 
4)Mevzumuz Derin Ahmet Büke
 
Küçük Aptalın Büyük Dünyası dizüstü edebiyat serisinden yayımlanan ilk kitap. Pucca bir ara Milliyet'in Cadde ekinde de yazıyordu. Babam kendimi bildim bileli sadık bir Milliyet okuyucusudur. Onlara gittiğimde rastladığımda okurdum. Pucca ile tanışıklığım bu kadar. Şu anda sayısı dördü bulan kitaplarından herhangi birini okumuşluğum yok. Elime geçse okurdum muhtemelen. Tıpkı  Bridget Jones'un Günlükleri'ni okuduğum gibi. Dizüstü edebiyatı serisinden yeni kitaplar yayımlanmaya devam ediyor. Listeme serinin ilk üç kitabını aldım. Meraklıları Okuyanus Yayınevinin sayfasından diğer kitapları inceleyebilir.
Dördüncü sıraya Ahmet Büke'nin Mevzumuz Derin'i koydum. Çünkü Mevzumuz Derin isimli gençlik romanının kahramanı Bedo, roman yayımlanmadan önce, ilk kez ON8 blogta İzmirli lise öğrencisi bir blogger olarak okurun karşısına çıktı. Bedo'nun maceraları önce burada tefrika edildi, sonra bir roman olarak yayımlandı. Bir yazarın yarattığı blog kahramanı Bedo, bir roman kahramanına dönüştü ve bu listeye girmeye hak kazandı.
 
 
 
 
 



 

1 yorum:

  1. Pucca galiba en meşhuru... Kitap denilince akan sular durur zaten :)

    YanıtlaSil