13 Ekim 2018 Cumartesi

Akran Zorbalığı ve Bibliyoterapi

Dün sabah bir akran zorbalığına tanık oldum.
Sınıfın en arkasında sırasında sessizce ağlıyordu. Yanına gittim. Ne dediği hıçkırıklarının arasında kayboluyordu. "Karanlıktı, göremedim, ters giydim" gibi kelimeleri nice tekrardan sonra anlayabildim. Eşofmanını ters giydiği için sınıfa girerken bahçede 4. sınıflardan bazı çocuklar onunla alay etmiş. Beraber üzerini değiştirmek üzere kalktık, öğretmenler odasına gittik ve hangi odayı kullanabileceğimizi sorduk. Müdür yardımcısının odasında o üzerini değiştirirken ben de kapının önünde bekleyerek birinin içeri girmesini engelledim. Zorbalık böyledir işte, değiştirme, düzeltme gücümüzü elimizden alır, bizi aciz ve çaresiz bırakır. Zorbalığı tek tek engellemeye gücümüz yetmez belki ama çocuklara bu tür etkilerden korunmayı, her zaman seçim yapma, harekete geçme şansları olduğunu öğretebiliriz. Bu konuda çocuk kitaplarından da yardım almak mümkün.
Bibliyoterapi yani kitapla tedavi, doğru zamanda, doğru bireyle doğru kitabı buluşturarak kişinin duygusal sorunlarının anlaşılması, uyum sorunlarının ele alınması ve kişinin içinde bulunduğu gelişim dönemine özgü gereksinimlerini tanıyabilmesi amaçlarıyla kullanılır. Ülkemizde de bu amaç doğrultusunda giderek daha fazla çocuk kitabı okurlara ulaşmaktadır. 
Okuyan Us'un çocuk markası Okuyan Koala'nun sunduğu APA onaylı kitaplar bibliyoterapi amaçlı yazılmış kitaplar arasındadır. Okuyan Koala markası altında şimdiye değin 12 kitap okurla buluşmuştur.
"Basketbol 1 Problemlem 0" Okuyan Koala'nın APA onaylı kitaplarından biri. 8-12 yaş aralığındaki çocukların stres ve kaygı ile baş etmeleri, içlerindeki güçleri keşfetmeleri ve kendilerinin koçları olmayı öğretmeyi hedefleyen kitabın iki de ödülü var. NAPPA (National Parenting Publications Awards) kazananı ve MOONBEAM Çocuk Kitapları Ödülü (Gençlik Romanları Kategorisi Gümüş Madalya)
Kitap, akran zorbalığı, stres ve kaygı ile mücadeleyi ve kendi kendinin koçu olmayı, anne babası ayrıldığı için okul ve şehir değiştiren, basketbol oynamayı çok seven Kerem'in hikâyesi üzerinden anlatıyor. 
Soğuk bir kış günü. Çok yakında seçmeler var. Biraz antrenman yapmak için yakınlardaki basket sahasına giden Kerem iki çocuğun aşağılamasına ve alayına maruz kalır ve koşarak uzaklaşır. Babasıyla ortak uğraşları olan basketbol hâlâ çok ilgisini çekmektedir. Eski okulunda kalsa basketbol takımına gireceğinden emindir ama yeni okulda buna hiç de ihtimal vermez. Annesi, Kerem'i büyükbabasının basketbol koçu bir arkadaşıyla tanıştırır. Annesi söylenmesin diye Mehmet koç ile buluşan Kerem kısa sürede ondan hem basketbol hem de hayat üzerine kıymetli dersler alır.
Konusunda uzman profesyoneller tarafından yazılan APA onaylı kitaplar, çocukların büyüme çağında karşılaşabilecekleri akran zorbalığı, stres, öfke, kaygı, travma vb konularda çözüm önerileri sunduğundan çocuklar için hazırlanmış kişisel gelişim kitapları olarak nitelemek çok da yanlış olmaz. Bu yönüyle de çok bıçak sırtında giden metinler olarak görüyorum. Dizinin okuduğum diğer kitaplarında hikâye ve bilgi aktarma dengesinin çok daha iyi olduğunu belirtmeliyim.
"Basketbol 1 Problem O"da her bölümün ardından gelen 1-3 sayfalık Koçluk Rehberi hikâyenin doğal akışını bozuyor. Metnin yazılma niyetinin hikâyenin önüne geçmesi bir yetişkin olarak benim bile kitapla arama mesafe soktuysa çocuklar ne derece zevk alır hiç bilemiyorum. Koçluk Rehberi ayrı bir kitapçık olarak basılsa ya da yayınevinin sitesinde pdf formatında indirilse çok daha iyi olurdu kanımca.



Basketbol 1 Problem 0
Yazan Dr. Jane Weirbach Dr. Elisabeth Philips-Hershey
Resimleyen Charles Beyl
Okuyan Koala
8-12

1 yorum: