27 Aralık 2021 Pazartesi

Ummaktan olmaya giden yol

 Benim için bu yılın en sevindirici haberi ilk çocuk kitabımın yayımlanması oldu elbette. Öykü kitaplarım yayımlanmadan önce yayınevlerine aday dosya başvurularım çocuk hikâyeleriyle başlamıştı. O günlerde neden reddedildiğimi, neden cevap alamadığımı çok da anlayamıyordum. Şimdi, bugün elimdeki ilk taslaklarla karşılaştırdığımda olan ve olmayan şey çok daha belirgin elbette. Benim gibi öyküyü kısa bir âna hapseden, küçük bir ânın içinden yazan biri için çocuk öykü dosyası yazmak oldukça öğretici, beni özgürleştiren, olay örgüsü üzerine daha çok düşünmeme vesile olan bir süreçti. Çocuk edebiyatınını öğretici ve iyi yanının bu yıl da elimden tutmasını umuyorum. 

Pelin ve Küçük Dostu Karamel'i yazarken, yayımlanma aşamasında çalışırken devamı olmasını hiç hayal etmemiştim. Birkaç yazar arkadaşım "Devamını yazmayı düşünsene" dediğinde "Bilmem, bakalım," gibi muğlak yanıtlar vermiştim. Niyetim yoktu doğrusu. Ve fakat hiç aklımda yokken Pelin ve Karamel'in devam öykülerini yazmaya başladım. Okurla buluşur, buluşmaz orasını bilemiyorum elbette. Bu gelişmeye kızım da sevindi. 

Kızım iyi bir okur. İncecik öykü kitabı kesmiyor tabi onu. Pelin ve ailesine dair merak ettikleri var. Özellikle dayının düğün sahnesini göstermememe pek alınmıştı. Şimdi devamını yazdığımı duyunca düğünü yazmamı istiyor. Pandemi nedeniyle düğün ertelenmiş olsun, bu yaz yapmış olsunlar diye tüyo da veriyor. Onun meraklı okur hâlini anlamakla beraber düğünü yazmaya ikna olmuş değilim. Öyle gelmiyor çünkü yazmak. Bir mesele geliyor aklıma, bir sıkıntı, çatışma ve bu durumu öyküye vesile edip harekete geçiyorum. Hele bir de metaforuyla gelirse su gibi akıp gidiyor hikâye. 

Bazı yazarların yazı masasına geçmeden önce uzun uzun düşünürüm, o kahramanla yaşarım derken ne kastettiklerini yeni yeni anlıyorum. Yeni dosyanın ilk öyküsünün ardından onca düşünmeme rağmen yeni bir öykünün çıkması aylar sürdü. Şimdi anlıyorum ki, anlatmaya değer bir şey bekliyormuşum. Pelin ve arkadaşları orada bir yerde yaşıyor, oynuyor ama yaşadıkları her şeyi kitabın içine çekmek gerekmiyor. Mesele belirginleştiğinde yazılacak, biliyorum. 

                                                                                     *

Benim için yılın en sevindirici haberi çocuk kitabım oldu, devamını da yazmaya başladım dediğime göre yeni yıldan muratlarımdan birinin devam kitabının yayımlanması olduğunu çıkarmak çok da zor değil. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek. 

Ya sizin güçlü bir muradınız var mı? Yeni yıl arifesinde hangi tohumu ekmek, yıl içinde nelerin hasadını almak istiyorsunuz? İsterseniz bana yazın çünkü yılın bu zamanlarında büyülü bir şeyler var. Ummaktan olmaya giden yolda ne istediğini netleştirmek kayda değer bir yer tutuyor. Hayallerinizi belirginleştirmek, kalpten istediklerinize kulak vermek için kendinize zaman ayırmayı unutmayın. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RYbqFgbLfZ0]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder