22 Mayıs 2023 Pazartesi

Huzurlu Yaşam İpuçları: 3

 www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür. 

Üçüncü Gün:

Rabbimi gönül gözümle gördüm dedim: Sen kimsin? Dedi ki: Sen.

–El Hallac

Şiddetsiz İletişim Nedir?

 

“Şiddetsiz İletişim (bazen Şefkatli İletişim olarak da bilinir), farklılıkları barışçıl bir şekilde çözmek için gereken iletişim akışını kolaylaştıran bir etkileşim biçimidir. Paylaşılan insani değerlere ve ihtiyaçlara odaklanır ve iyi niyeti artıran dilin kullanılmasını ve gücenmeye veya özgüveni düşürmeye katkıda bulunan dilden kaçınılmasını teşvik eder.

 

Şiddetsiz İletişim, korku, suçluluk, suçlama veya utanç tarafından motive edilmek yerine hayatı zenginleştirmenin bir şeyler yapmak için en tatmin edici motivasyon olduğunu varsayar. Seçimler için kişisel sorumluluk almayı ve birincil hedef olarak ilişkilerin kalitesini artırmayı vurgular. İlgili diğer kişiler sürece aşina olmadığında bile etkilidir.”

– Marshall B. Rosenberg, Ph.D.

 

Şiddetsiz İletişimin dört bileşeni şunlardır:

 

Gözlemler - Ahlaki yargı veya teşhis olmaksızın bir durumu gözlemlemek

Duygular - Suçu atfetmeden bir başkasına nasıl hissettiğinizi ifade etmek

İhtiyaçlar - Karşınızdakine hangi evrensel ihtiyaçlarınızın karşılandığını, karşılanmadığını veya hangilerinin karşılanmasını istediğinizi ifade etmek

İstek - İhtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olmak için başka bir kişinin belirli, yapılabilir bir isteğini ifade etmek

Bugün için, etkileşimlerinizin en az ikisinde ahlaki yargıda bulunmadan gözlem yapmaya odaklanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder