31 Mayıs 2023 Çarşamba

Huzurlu Yaşam İpuçları: 8

 www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür.

Kimse bir çiçek görmez - gerçekten - o kadar küçük ki zaman alır - bizim zamanımız yok - ve görmek zaman alır, tıpkı bir arkadaşa sahip olmak gibi zaman alır.

-Georgia O'Keeffe

8. Gün: Empati ... Güçlü Bir Şifacı

Yeterince söyleyemem. Çoğumuz nadiren gerçekten duyulduğunu ve anlaşıldığını hissederiz. Birini duymak ve dikkatinizi onlara odaklamak gibi basit bir eylem olan empati inanılmaz derecede iyileştirici olabilir. Birinin sözlerinin ardındaki duyguları ve ihtiyaçları dinlemeye çalışın. Bu her zaman kolay değildir, ancak sonuçlar dikkate değerdir.

İşte bir örnek. Çocuklarınızdan biri, “Benim istediğimi asla yapmıyoruz” diyor. Kullandığı kelimelere odaklanırsanız ve hayatınızın yüzde 90'ının onun ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandığını düşünürseniz, bunu duymak zor olabilir.

Derin bir nefes alın ve ihtiyaçlarının neler olduğunu dinleyin: Sanırım saygı ve karar vermede söz hakkı. Bu arada onunla aynı fikirde olmak zorunda değilsin. Yaptığınız tek şey onun olaylara bakış açısını anlamaya çalışmak.

"Hayal kırıklığına uğradınız ve ailenin karar alma sürecinde daha fazla söz sahibi olmak mı istiyorsunuz?

Bu kadar! Şimdi, onun duygularını ve ihtiyaçlarını dinleyerek ve kendinizinkini ifade ederek sohbeti sürdürün. Konuşmanın tamamı şöyle gelebilir: "Evet, sen ve babam her zaman kendi yolunuza gidersiniz." "Yani, senin ne istediğini düşünmeden sadece kendi istediğimizi yaptığımızı mı düşünüyorsun?" "Evet." "Buna üzülüyorum çünkü sizin ihtiyaçlarınızı düşünerek çok zaman harcadığımı ve sonra çoğu zaman kendiminkini ihmal ettiğimi biliyorum. Sanırım ikimiz de aynı şeyi istiyoruz - denge ve saygı. İkimiz de diğerinin de bizim ihtiyaçlarımıza değer verdiğini bilmek isteriz. Buna katılıyor musun?" "Evet sanırım." "Bu gece ikimizin de ne umduğumuz hakkında konuşmaya ve belki ikimizin de istediğimizi elde edebileceğimiz yollar hakkında beyin fırtınası yapmaya istekli olur musun?" "Tamam aşkım."

Kelimelere odaklanırsak, genellikle asıl noktayı kaçırırız. Diğer kişinin iletmeye çalıştığı ihtiyaçları derinlemesine dinleyin. Birbirinizi anladığınızda, durumu çözmeye hazır olacaksınız.

Bugün en az bir kişiyle empati kurun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder