31 Mayıs 2023 Çarşamba

Huzurlu Yaşam İpuçları: 7

  www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür. 

Konuşma ruhun aynasıdır: Bir insan nasıl konuşursa, o da öyledir.

–Pubilius Syrus

7. Gün: Karşılanmamış İhtiyaçların Trajik İfadeleri

Marshall B. Rosenberg, Ph.D. Şefkatli İletişim sürecini geliştiren kişi, ihtiyaçlarımızı karşılaması muhtemel olmayan şeyleri ne sıklıkla yaptığımızı göstermek için "karşılanmayan ihtiyaçların trajik ifadeleri" ifadesini kullanır.

Fotokopi makinesi çalışmıyor, bu yüzden ona vurup bağırıyorsun. Sanırım onu ​​kullanırken kolaylık ve öngörülebilirlik istediğiniz için hüsrana uğradınız. Vurmak ve bağırmak bu ihtiyacı karşılamanıza yardımcı olacak mı?

Diğer insanlarla iletişim kurma yollarına ne dersiniz? Örneğin kocanız üst üste üçüncü hafta arabanızın yağını değiştirmeyi unutuyor ve siz de “Daha yapmadınız mı? Her şeyi yapmak zorunda mıyım?” Sanırım kızgınsın ve kafan karışık ve rahatlama, destek ve adalet istiyorsun.

Başka bir örnekte, birisi telefonda size bağırdığında sinirlenebilir, incinebilir veya korkabilir, bu nedenle kendinizi kapatır ve hiçbir şey söylemezsiniz. Hiçbir şey söylemezseniz anlayış, ilgi ve saygı ihtiyacınızı karşılamanız mümkün mü? İletişim kurma şekliniz kötü değil; trajik, çünkü ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olmayacak.

Bu basit farkındalık benim için dönüştürücü oldu çünkü ihtiyaçlarımı daha iyi karşılamak için davranışlarımı değiştirmeme yardım etti. Bu nedenle, bir dahaki sefer incinmiş, kızgın, üzgün veya hayal kırıklığına uğramış hissettiğinizde, yapmak üzere olduğunuz eylemin olası sonuçlarını düşünün. İhtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olacak mı? Değilse, sizi tatmin etme olasılığı daha yüksek olan farklı bir yaklaşım düşünün.

Bugün, bu durumda ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olmayacak şeyleri ne sıklıkla yaptığınıza dikkat edin. Olacak farklı bir seçim yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder