17 Temmuz 2023 Pazartesi

Huzurlu Yaşam İpuçları: 10

 www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür. 

                                                                                   *


İnsanların uğradığı en büyük aldatma kendi fikirleridir.

-Leonardo da Vinci

10. Gün: Ahlaki Yargılar

Ahlaki yargılar, diğer insanların bizim değerlerimizle uyum içinde hareket etmedikleri için hatalı veya kötü olduklarını ima eder.

Güvenli olduğunu düşündüğünüzden daha hızlı giden birini görürseniz, onun manyak bir sürücü olduğunu söyleyebilirsiniz. Birisi sizin için eğlenceli olandan daha yavaş konuşursa, onun sıkıcı olduğunu söyleyebilirsiniz. İstediğiniz kiloda olmadığınız için şişman olduğunuzu düşündüğünüzde ya da biraz önce söylediğiniz bir şeyden pişmanlık duyduğunuzda zorba biri olduğunuzu düşündüğünüzde de bunu kendinize yapabilirsiniz.

Ne zaman bir başkasını veya kendinizi kötü ya da yanlış olarak yargılarsanız, ahlaki bir yargı ifade etmiş olursunuz.

Olaylara bakmanın başka bir yolu da, içinde bulunduğunuz durumu yargılamadan değerlendirmenizi sağlar, bir şeyin sizi nasıl etkilediğini ifade etmektir. Örneğin, birinin güvenli olduğunu düşündüğümden daha hızlı sürdüğünü gördüğümde, "O kişinin bu kadar hızlı sürdüğünü gördüğümde korkuyorum ve yolun güvenli olmasını gerçekten çok isterim" diyebilir veya düşünebilirim. Ya da kilomdan dolayı cesaretim kırılırsa, "Ah," diyebilir veya düşünebilirim. Kilomdan çok rahatsızım. 20 kilo vermek, bunun değişebileceğine dair bana gerçekten umut verirdi.

Durumu yargılamak yalnızca mesafe ve ek incinme duyguları yaratır. Duygularımızı kabul etmek ve bu duyguları karşılanmamış ihtiyaçlarımızla (güvenlik ve umut) ilişkilendirmek, kendimizle ve başkalarıyla bağlantı kurmamıza ve iyileşmemize yardımcı olabilir.

Diğer insanlar veya kendiniz hakkında ne sıklıkla ahlaki yargılarda bulunduğunuza ve bunu yaptığınızda nasıl hissettiğinize dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder