20 Kasım 2013 Çarşamba

UÇAN KAZIN YAZARI 155 YAŞINDA



Çocuktum. Ufacıktım. En çok sokakta oyun oynamayı severdim, bir de çizgi film izlemeyi.
Şeker Kız Candy, Çiçek Kız, Arı Maya ve Uçan Kaz en sevdiklerimdi. Ne Nobel Edebiyat Ödülü'nden haberim vardı ne Selma Lagerlöf'ten...

 

Bugün, tam ismi Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf'ün doğumunun 155. yılı. Lagerlöf, 1909'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk kadın ve ilk İsveçli yazar.
"Yüksek idealizm, canlı hayal gücü ve manevi algılama yeteneği ile karakterize yazıları” için Akademi tarafından ödüllendirildi.
Orijinal ismi "Nils Holgerssons underbarbara resa genom Sverige" olan kitabı dünyada en çok tanınan eseridir. Kitap Türkçe'ye Uçan Kazlar adıyla çevrilmiştir.
Nils Holgersson çiftçi bir ailenin çocuğudur. Ailesine yardım etmez. Günlerini çiftlikteki hayvanlara kötülük yapmakla, yiyip içip oynamakla geçirir. Bir pazar, ailesi kiliseye gider. Nils dışarı çıkar ve ağla bir cin(tomte*) yakalar. Cin, kendini serbest bırakırsa Nils'e büyük bir altın para vereceğini söyler. Nils teklifi kabul etmez. Bunun üzerine cin onu küçültür. Nils hayvanlarla konuşabilmektedir. Zamanında türlü kötülük yaptığı hayvanlar karşısında, küçük Nils'i görünce heyecanlanır. Nils'e kızgındırlar. İntikam almak isterler. Bu esnada çiftliğin üzerinden göç etmekte olan yaban kazları geçmektedir. Nils'in, sürüye katılmak isteyen beyaz bir çiftlik kazının boynuna tutunup hayvanlardan ve ailesinden kaçmak dışında bir seçeneği yoktur. Yaban kazlarıyla maceralı bir yolculuk onlarıbeklemektedir.
1980 yılında Japonlar hikâyeyi çizgi diziye çevirir. Her biri 25'er dakikalık 52 bölümlük seri 8 Ocak 1980'de başlar, 17 Mart 1981'de biter. Arap ülkeleri, Kanada, Fransa, Almanya, İsviçre, Finlandiya, İran, İzlanda, Belçika, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, Slovenya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, İsrail, İtalya, Hong Kong, Çin, Güney Afrika gibi pek çok ülkede çocuklar tarafından ilgiyle izlenir. Türkiye'de Uçan Kaz ismiyle yayımlanmıştır.
*TOMTE: İskandinav folklöründe çiftçilerin evini ve çocuğunu koruduğuna inanılan insan dostu mitolojik varlık.

1 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş. Çocukluğuma gittim teşekkür ederim Tuğba Hanım. elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil