1)İlham sıkıntısı çekiyorsanız: Başka yazarlara ait, değişik hikâyelerin ilk cümlelerini kâğıt parçacıklarına yazın - hatta yakınlarınızdan rica edin, bu "sandığa" katkıda bulunsunlar. Kâğıt parçacıkları, katlı halde dursun. Aradan belli zaman geçip de siz cümlelerin hangi hikâyeye ait olduğunu unuttuktan sonra, ilham darlığı çektiğinizde, başlangıç cümlesi olarak bu cümlelere rastgele başvurabilirsiniz.
2)Yazma becerilerinizi aşağılıyor musunuz? "Neden asla yazar olamayacağınıza" dair bir yazı yazın. (Örneğin içinizdeki daimi eleştirmen, sansür heyeti, "köstekleyici arkadaş," vs.). (Bu, çok göz açıcı bir çalışma olabilir: Pek çok kez, içimizdekinin bir "eleştirmen" olduğunun bilincinde olmayabiliriz.)
Ve sıra savunmada, yani "yazar"da! Şimdi savunmanızı yapın! Kim bilir, "eleştirmen"in haklı olduğu konular da vardır belki... Kurcalayın!
3)Külkedisi masalını, hain ablaların bakış açısından yeniden yazın.
4)Sevdiğiniz bir hikâyenin/masalın kahramanının cinsiyetini değiştirip hikâyeyi/masalı yeniden yazın.
5)Bir çocukluk anınızı, "Bir varmış bir yokmuş, bir küçük kız (veya iki kız kardeş veya bir oğlan vs) varmış diye başlayan bir cümleyle masallaştırın.
6)Kurt'un bakış açısıyla Kırmızı Başlıklı Kız!
(Bu bakış açısıyla yazılmış Kim Korkar Kırmızı Başlıklı Kızdan?kitabına göz atmak isterseniz http://bikipak.blogspot.com.tr/2014/03/kim-korkar-kirmizi-baslikli-kizdan.html
7)Bir sabah uyanıyorsunuz, banyoya gidiyorsunuz, aynaya bakıyorsunuz; aynadaki görüntünüz, 1-2 saniye sonra tekrarlıyor hareketlerinizi...
8)Kalabalık bir mekânda (örneğin yemekhane veya bir kafe veya otobüs) etrafınızda duyduğunuz sohbet kırıntılarını dinleyin. İnsanlar hangi kelimeleri kullanıyorlar, nasıl konuşuyorlar... Sonra, yarım kalmış sohbetlerini bitirmeyi deneyin. Stilinizi onların konuşma stiline uydurmaya çalışarak diyaloğun devamını yazmayı deneyin.
9)Diyelim ki 60 yıl sonra vefat ettiniz. Arkanızdan yayımlanmış bir ölüm ilanı yazın.
10)Bir gömlek hakkında, a)hüzünlü b)öfkeli, c)kıskanç, d)neşeli bakış açısıyla yazın.
Daha fazla yazma egzersizi önerisi için Gülayşe Koçak'ın kesinlikle çok daha iyi bir baskıyı hak eden Yaratıcı Yazma Hazzı kitabını alın. Koçak, dokuz yıllık Yaratıcı Yazma eğitmenliği sırasındaki gözlemlerini akıcı bir dille anlatıyor, yaratıcı metinler üretebilmek için önerilerini aktarıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder