1 Eylül 2015 Salı

NASIL YAZAR/ŞAİR OLDUM? (15)



Ben Nasıl Yazdım?
Nasıl yazar/şair oldum, sorusu kelime sayısı itibariyle hafif olsa da ruhta yarattığı durum omuzları çökertebilecek ağırlıktadır. Çünkü içinde ‘olmak’ fiili var. Çünkü ‘olmak’ kendine döndüğünde olma iddiasındaki ya da sorgusundaki kişinin hiçbir zaman net göremeyeceği bir manaya bürünür. Çünkü “oldum” diyebilmek için gereken sadece dil değildir. Cesaret gerekli olduğu kadar, özeleştiri de gerektirir; kendini bilme mefhumu gerektirir; öncesini, sonrasını bilmek gerektirir; mütevazılık da gerektirir ki bundan sonra “oldum” demek imkânsızlaşır. Onun için ben “nasıl yazdım” sorusunu yanıtlayacağım.
İlk yazma eylemim çok kısa süre tuttuğum günlükle başladı. Ortaokul yıllarımdaydı. Okuldan eve gelir gelmez aceleyle birkaç cümle yazardım. Sonra kendimi sokaklara atardım. Gece geç saate kadar girmedik sokak, dadanmadık bostan, sığınmadık gölge bırakmazdım. Kuş avlardım. Çok pişmanım, o kuşlar masumdu. Gece olup eve döndüğümde günlüğüme şiir de yazardım, resim de çizerdim. Sonra günlük tutmayı bıraktım. Bende alışkanlığa dönüşmedi. Resim de çizemedim bir daha. Şiir devam etti. Şiirin yanında hikâye de geldi. 13 yaşımda ilk şiirim ardından da ilk öyküm yerel gazete/dergilerde yayımlandı. Aynı yaşımda ilk mektubum radyoda seslendirildi. Sokaklardan ayağım kesildi. Evcimen oldum. Okumaya ve yazmaya daha çok ağırlık verdim. Kendime ait odamın olmaması evde çalışmamı güçleştirdi. Kütüphaneye taşındım. Okul zamanı haricinde kütüphanedeydim. Okuyor, yazıyor,  uyuyordum. Kütüphane bende alışkanlığa dönüştü. Öyle ki üniversiteye giriş ve memurluk sınavlarına da kütüphanede hazırlandım. İlk öykü kitabımın ve henüz yayımlanmayan romanımın çoğunu kütüphanede yazdım. Şimdilerde pek gidemiyorum ama.
Farklı türlerde yazdım. Bunlar hep beraber var oldu bende ama bir döneme kadar ağırlıklı olarak şiir okuyup yazıyordum. 2008’de şiirlerimi kitaplaştırma fikri gelişti bende. Şiirlerimi kitap bütünlüğü içerisinde tekrar değerlendirdim. Çok attım, çok yırttım. Çok zordu, atmak. Yayınevlerine, ödüllere gönderdim. Olumsuz sonuçlarla karşılaşınca tutup dosyayı tekrar değerlendirdim. Bu süreç kitap basılana kadar sürdü.
Şiir kitabım Yürüyen Siyah, 2012’de Arkadaş Z. Özger Juri Özel Ödülü alınca 2013’te ödülü veren kurum olan Mayıs Yayınlarınca yayımlandı. Sonraki sene ise Dedalus Kitap tarafından öykü kitabım On Üç Sıfır Sıfır yayımlandı.
Ercan y Yılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder