24 Haziran 2016 Cuma

Nasıl Yazıyorlar? (1)

Yazarların yazma alışkanlıkları, okurun ilgisini çeken bir konu. Sevdiğim, sevmediğim, okuduğum, okumadığım tüm yazarların söyleşilerinde yazım, üretim aşamasına dair söylediklerini iştahla, ilgiyle okuyorum. Kurmacabiyografiler, web günlüğüm olduğuna göre, yeri geldikçe buraya da not düşebilirim. İşte ilki:


İsmail Pelit, Cem Akaş'ın "Nasıl yazıyorsun? Ne için yaşıyorsun?" sorusunu yanıtlıyor.
zevk alıyorum yazmaktan. bir dilekçe yazarken bile böyle bu. kafamı yazarken buluyorum. bazen insanlar düşündüklerini yazdıklarını söylüyor. ben de zaman zaman düşündüklerimi yazıyorum ama aslında düşüncelerimi ifade etmek için değil, düşünmek için yazıyorum. bu yüzden yazdığım metinler tamamlanamıyor. metnin yeniden yazılışı sırasında başka bir düşünce oluşuyor, sonra o düşüncenin gereklerini yerine getirmek için yeniden yazıyorum, böyle devam ediyor. böylece yazdığım metinler, benimle birlikte devam ediyorlar, onları sürekli okumak, değiştirmek istiyorum; bu saplantımdan ötürü yaşayamıyorum. buradan bakıldığında, yazmak ya da yazdıklarını yeniden yazmak için yaşayan biri olduğumu söyleyebilirim. söyleyebilirdim. şimdilerde, kendimi denetliyorum, yazmamak için. sadece gözlem yapmakla yetinmek için çaba sarf ediyorum.

(soruyla ilgisiz bir çıkma: kelimeler herkesin, onlarla kendimi ifade ettiğimde hiç kimseye ücret ödememek, bana ilgi çekici geliyor. dil bedava. oysa kelimeleri kullanmanın, onlarla bir metin kurmanın bedeli olmalıydı.)

"Değiştirilemez İsmail Pelit Gerçeği"- Yazarak Yaşamak, Yazarak İntihar Etmek...
Söyleşi: Cem Akaş
Kitap-lık Sayı 166 Mart-Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder