25 Ekim 2016 Salı

KELİMELERLE OYUN OYNAMAK

Yazmayı seviyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz, ya da çok severek gittiğiniz atölye bitti, size ödev veren biri olmayınca yazı masasının başına oturmuyorsunuz. Üzerinizde bir rehavet, ağırlık... Kafanızdaki yüzlerce şahane fikir, yazıya döndüğü anda parlaklığını yitiriyor, hevesinizi kaybediyorsunuz. Gelin işleri kolaylaştıralım. Ve yazmayı bir oyuna çevirelim. Rehberimiz de Holly Lisle olsun. Çıkarın kâğıt kalemi, başlıyoruz. 
Holly Lisle'den Yazma Önerileri (*)
Listeler yapın, bir kelimelik listeler: sizi heyecanlandıran, korkutan, hayalini kurduğunuz, umut ettiğiniz,  sizi dehşete düşüren ve savaşmaktan kaçındığınız şeyler hakkında. Listeye alacağınız kelimeleri sözlükten rastgele seçmeyin, sizin için bir anlam ifade etsinler. Listenizi çoğaltabilirsiniz: çocukluk anıları, düşler ve kabuslar, sihirle kendime hediye edeceğim 10 yetenek, eğer bir milyon dolarım olsaydı ... alırdım, en çok istediğim şey, yapmaktan kaçındığım şey, ürpertici şeyler, seksi şeyler, en iyi yiyecekler, en iyi zamanlar... Kendi listelerinizi yapın.

Bu listeleri aşağıdaki yazmayı tetikleyecek oyunlar için kullanın.

Üç Kelime 
Üç farklı listeden birer kelime seçin. Bu kelimelerle bir başlık yaratın. Şuna benzer tuhaf bir başlığınız olabilir: Çıplak Kırık Gözlüklü Maymunlar. Kelimeler hakkında düşünmeden yazmaya başlayın. Bırakın kelimeler sizin için büyülü imajlar ve hikâyeler yaratsın. 10 dakika boyunca hiç durmadan ve herhangi bir şeyi düzeltmeden yazın. 

Kuyruğunu Yakala 
Listelerinden birinden rastgele bir kelime seçin. Düşünmek için durmadan, geriye dönmeden, düzeltmeden iki ya da üç dakika yazın. Sonra bir başka listeden rastgele yeni bir kelime seçin. Bu kelimeyi şimdiye kadar  yazdıklarınızla bütünlük sağlayarak yazmaya devam edin. İki ya da üç dakika yazın, sonra bir başka listeden yeni bir kelime seçin ve şimdiye kadar yazdığınız iki bölüme bağlayın. Bu şekilde istediğin kadar devam edebilirsiniz. 

Tema 
Rastgele tek bir kelime seçin. On dakika boyunca bu kelime hakkında yazın: hakkındaki her şeyi keşfedin, bu kelime sizin üzerinizde neden etkili, hangi hatıraları tetikliyor, hangi umutları ya da korkuları sarsıyor, yazarken hangi mekânlar, sahneler, tatlar beliriyor. İçindeki sansürcüyü susturun, hiç durmadan, düzeltmeden yazın.  

Bu oyunların farklı varyasyonlarını yapabilir, tek başınıza ya da yazı gruplarında farklı yazarlarla oynayabilirsiniz. Amaç, görünenin altındaki kazmak ve kendinizden bile sakladığınız şeyleri özgür bırakmaktır. 
*Holly Lisle'nin yazma önerileri, yazarın kişisel web sayfasındaki "Yazarlık Sesinizi Bulmanın 10 Adımı" başlıklı yazıdan kısaltılarak derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder