24 Mayıs 2018 Perşembe

Düşünce Okuyan Kız Noona

Düşünce Okuyan Kız Noona İsrailli şair ve çocuk kitapları yazarı Orit Gidali'nin dilimize çevrilen ilk çocuk kitabı. Aya Gordon-Noy'un resimlediği kitap, sözcüklerimizin ardına saklanan düşünceler, onların yol açtığı sıkıntılar ve gizli anlamları açığa çıkartan sihirli bir değnek hakkında. 
Noona bir gün okuldan eve gelir ve annesine o gün okulda bir erkek çocuğun ona "Flamingo gibi bacakların var," dediğini anlatır. Flamingonun anlamını bilmediği halde arkadaşının kendisiyle alay ettiğini varsayan Noona üzgün ve kızgındır. Annesi rafların arasından düşünceleri okumaya yarayan sihirli bir değnek çıkartır. Çevresine sihirli değneğin ardından bakan Noona, kelimelerin ardına saklanan düşüncelerin bambaşka olduğunu, doğrudan dile getirilmeyen ihtiyaçların bazen kızgınlık şeklinde açığa çıkabildiğini fark edince değneği okula götürmeye karar verir. 




Ertesi gün okulda bacaklarının flamingoya benzetilmesinin hiç de kötü bir anlamı olmadığını görür. Bu keşif, onu meraklandırır. Acaba daha olumsuz görünen konuşmalarda arkadaşları aslında ne düşünmektedir? 
Sihirli değneğin Noona'ya gösterdikleri:
Kalpten dudağa doğru yolculuk ederken bazen kelimeler iyiden kötüye dönüşebilir.
Hiçbir şeyi kişisel algılama, varsayımda bulunma.
Her koşulda kalbini aç, gerçek duygularını, düşüncelerini dile getir. 
Bunları yaparsan sihirli değneğe ihtiyacın kalmaz. 

Düşünce Okuyan Kız Noona, erken dönem çocuk kitaplığı için güzel bir baş ucu kitabı. Duygularını tanımaya çalışan, onları düşüncelerden ayırmakta zorlanan, kendi düşüncelerinin doğurduğu duygular nedeniyle arkadaşlarına küsen çocukların Noona'dan öğreneceği çok şey var. 





Yazan Orit Gidali 
Resimleyen Aya Gordon-Noy 
Çeviri Onur Özbek 
1001 Çiçek Kitaplar 
Okul öncesi 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder