18 Mayıs 2018 Cuma

HER KADIN GÜCÜNÜ HAYALLERİNDEN ALIR

NotaBene Yayınları’nın ilgi çeken  AntiPrenses ve AntiKahraman serisi, çocuk okurları, kendilerinden bekleneni yapmakla yetinmeyen, gücünü hayallerinden alan, iyiliği, güzelliği çoğaltan ve paylaşan kadınlarla ve erkeklerle tanıştırıyor, çocukları içlerindeki potansiyeli keşfetmeye, hayal kurmaya, hayallerini gerçekleştirmeye teşvik ediyor. Frida Kahlo, Violetta Parra, Julio Cortazar, Eduardo Galeano ve Che Guevera gibi Latin Amerika’da çok iyi tanınan sanatçı, yazar ve devrimci kahramanların  yanı sıra bizim coğrafyadan örnekler de sunuyor.

Bizim AntiPrenses serisinin ilk kahramanı Cüzzamla Savaş Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucusu, Uluslararası Gandhi Ödülü sahibi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Profesörü Türkan Saylan ya da onun kendisine hitap edilmesini istediği şekliyle söylersek Dr. Türkan.



Kitap, Türkan'ın çocukluğundan başlayarak hayatına dair önemli kesitler sunuyor, daha çok tıp eğitimine ve hekimlik kariyerine odaklanıyor, çalışkanlığına, zorluklarla mücadele etme gücüne, olayları kanıksamak yerine değiştirme çabasına vurgu yapıyor. Bu sayede Türkan, kadınların başarılı olamayacağı düşüncesinin baskın olduğu Deri Hastalıkları alanında 7. kadın doktor oluyor, cüzzamlı hastaların uğradığı tecrit kalkıyor, 41 yaşında Cüzzamla Savaş Derneği'ni kuruyor, 42 yaşında profesör oluyor, Uluslararası Gandhi Ödülü'nü alıyor.
Kitap, Türkan Saylan’ın yalnızca mesleki başarılarla yetinmediğini, gördüğü toplumsal adaletsizliklere karşı tepkisiz duramadığını, bunlara üzülmekle kalmadığını, değişimi başlatan kıvılcımın ta kendisi olduğunu da gösteriyor. Böylece çocuğun ilgisini toplumsal meselelere ve bunlarla mücadele etmek için kurulan sivil toplum kuruluşlarına çekmeyi de başarıyor. 
Kitabın sonunda yer alan Oyun Zamanı bölümü, çocuklarla yaratıcılık  ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularını nasıl ele alabileceğimizi gösteren araçlar sunuyor.

Kitabın yazarı Melike Belkıs Aydın. Deneme, öykü gibi farklı türlerde ürünler veren Aydın, öykücülükten gelen maharetini iyi kullanıyor ve hikâyeyi akıcı bir dille çocuk okurlara aktarıyor.
Rengârenk, uçuş uçuş çizgiler İpek Okyar'a ait. İlk sayfadan itibaren martılar kitabın görselleri arasında ayrıcalıklı bir yer tutuyor. Hele bir tanesi yerinde sorular ve açıklamalarla anlatıya sık sık dahil oluyor.

Kız çocuklarına "Gücünü hayallerinden alırsan, birinin gelip seni kurtarmasını beklemek yerine harekete geçersin" diyen alternatif kitaplar arıyorsanız Türkan Saylan ile tanışma zamanınız gelmiş demektir.


Türkan Saylan
Yazan Melike Belkıs Aydın
Çizer İpek Okyar
NotaBene Çocuk 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder