30 Mayıs 2018 Çarşamba

Teo'nun Tırnak Yeme Kitabı


Parmak emmek, tırnak yemek, sürekli bir kalemin arkasını dişlemek ağız ve diş sağlığını bozan kötü alışkanlıklar arasındadır.
Diş hekimi ziyaretlerinde aileler sıklıkla hekimden çocukla konuşarak bu alışkanlıktan vazgeçmesini sağlamasını talep etmektedir. Diş hekimi bu alışkanlıklara bağlı olarak gelişebilecek sağlık problemleri hakkında bilgi verebilir ancak bu alışkanlığın kırılması için hekimin konuşması yeterli değildir. Bir alışkanlığı kırmak hiç de kolay bir iş değildir. Çocuğu sürekli uyarmak, öğretmen, diş hekimi gibi otorite sayılan bireyler tarafından uyarılmasını sağlamak alışkanlığın kırılması için beklenen faydayı sağlamaz.
Çocuğu bu konuda uyarmayı bırakın. Empatik olun. Çocuğun bu alışkanlığı bırakmak için zamana ve desteğinize ihtiyacı var.  Tüm alışkanlıkların başlangıçta bir ihtiyaçtan doğduğunu (kırılan tırnağınızın ucunu koparmak gibi) hatırlayın. Davranışın altında yatan ihtiyacı belirlemek ve bunu çocukla paylaşmanız işe yarayacaktır. Alışkanlığı kırabilmek için çocukla birlikte hareket edin. İşlevsel bir taktik geliştirin ve bunu birlikte uygulayın. Gösterdiği çaba ve gelişme için onu övmeyi ihmal etmeyin. Alışkanlıkları değiştirmek zaman alır, geriye dönüşler olabilir. Önemli olan sürece devam etmektir. Geriye dönüldüğü anlarda sizin kınayan sözleriniz ya da bakışlarınızla karşılaşmak çocuğunuzun işini kolaylaştırmayacaktır.
Bu konuda ailelere rehber olabilecek bir de çocuk kitabı var.
Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı
Kitabın kahramanı Teo, tırnaklarını yediği için etrafındaki tüm yetişkinler tarafından uyarılmakta ancak bu uyarılar işe yaramamaktadır. Teo da bu durumdan hoşnut değildir. Dedesi bu alışkanlığı kırmak için vereceği mücadeleyi bir futbol maçına benzetir. Rakip “tırnaklarını ye” diyen iç sestir. Rakibi yenmek için kullanılan taktikler ise savunma planı, dikkati dağıtma ve daha fazla harekettir. Teo dedesinin verdiği taktikler ve annesinin işbirliğiyle rakibini yener ve maçı kazanır.
Teo serisi, anne babalara çocuk yetiştirirken sık karşılaşabilecekleri çatışmaları, çözüm yollarını göstermeyi hedefliyor. Çocuk ve yetişkin arasında geçen diyaloglar, çocukla etkin konuşmaya güzel örnek teşkil ediyor.
Serinin diğer kitapları: Teo’nun Kaka Kitabı, Teo’nun Gece Korkusu Kitabı, Teo’nun Dalga Geçme Kitabı, Teo’nun Can Sıkıntısı Kitabı, Teo’nun Tablet Kitabı



Kitabın künyesi
Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı
Yazan Yağmur Artukmaç ve Psikolog Ceylannur Akgün
Resimleyen Nurbanu Asena
Bilgi Yayınevi Çocuk Kitaplığı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder