27 Haziran 2018 Çarşamba

Çocuklar İçin Evde İngilizce Öğrenimine Dair Önemli İpuçları

Learn English Kids takımından Jo Blackmore, ebeveynlere sesleniyor. Çocuklarıma evde İngilizce öğretmek istiyorum ama nereden başlayacağını bilemiyorum diyen ebeveynler için yazdığı işlevsel önerilerle dolu yazısını çevirdim. Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz. 

Çocuklarıma evde İngilizce öğretmeye nasıl başlayabilirim?
Pek çok ebeveyn çocuklarına evde İngilizce öğretmek istiyor ancak nereden başlayacağını bilemiyor. Sizin İngilizcenizin mükemmel olmaması sorun değil. En önemli şey sizin istekli olmanız, çocuklarınızı cesaretlendirmeniz ve onu övmeniz. Dile olan isteğiniz çocuğa yansıyacaktır. Çocuğunuz eğer hemen İngilizce konuşmaya başlamazsa endişelenmeyin. Dili sindirebilmek için biraz zamana ihtiyacı var. Sabırlı olun, her çocuk kendi zamanında İngilizce konuşmaya başlayacaktır. 

Bir rutin oturtun 
Evde İngilizce zamanınız için bir rutin oturtun. Kısa, sık oturumlar uzun ve düzensiz olanlardan daha etkilidir. Çok küçük çocuklar için on beş dakika yeterlidir. Çocuğunuz büyüdükçe, konsantrasyon süresi uzadıkça oturumları yavaş yavaş uzatabilirsiniz. Çocuğun dikkatini koruyabilmek için aktiviteleri kısa ve çeşitli tutun. 
Olmazsa olmaz aktiviteleri her gün aynı saatte yapın. Çocuklar ne olacağını bildiklerinde kendilerini daha rahat ve güvenli hissederler. Örneğin her gün okuldan sonra İngilizce bir oyun oynayabilir veya uykudan önce İngilizce bir hikâye okuyabilirsiniz. Evinizde uygun bir alan varsa, İngilizce köşesi oluşturabilir, İngilizce ile ilgili kitapları, oyunları, DVDleri, çocuğunuzun yaptığı şeyleri burada tutabilirsiniz. Tekrar şarttır, çocukların kendilerini konuşmaya hazır hissetmeden önce, kelimeleri ve kalıpları defalarca duymaya ihtiyaçları vardır. 

Oyun oynamak 
Çocuklar eğlendiği zaman kendiliğinden öğrenir. Anımsatma kartları kelimeleri öğretmek, tekrar etmek için harika bir yoldur. Bu kartlarla hafıza oyunu gibi değişik oyunlar oynayabilirsiniz. Kelime oyunları, adam asmaca gibi farklı geleneksel oyunlar oynayabilir, İngilizce zamanınızı online oyunlarla bitirebilirsiniz. 

Günlük kalıpların kullanımı
Evde İngilizce öğretmenin avantajı, evde her gün karşılaştığınız durumları ve etrafınızdaki gerçek objeleri kullanarak doğal yolla dil pratiği yapabilmenizdir. Örneğin:
Çocuğunuz giyinirken veya çamaşırları ayırırken kıyafetler hakkında konuşabilirsiniz. (Mavi çorapları giyelim, o babanın tişörtü gibi)
Çocuğunuzun odasını toplarken oyuncaklar ve mobilyalar ile ilgili kelimeleri tekrar edebilirsiniz. (Oyuncak ayını yatağının üzerine koyalım, mavi araba nerede gibi)
Yemek pişirirken ya da alışverişe gittiğinizde yiyecekleri öğretin. Markete gittiğinizde çocuğunuza alışveriş listesini  (yaşına göre yazılı ya da resimli) verin ve ondan bulmasını isteyin. Evde alışveriş torbasını ayırırken kelimeleri tekrar edin.

Hikâyeleri kullanın
Küçük çocuklar parlak renkli ve ilgi çekici illüstrasyonlu kitaplara bayılır. Resimlere birlikte bakın, resmi gösterin ve kelimeleri söyletin. Daha sonra çocuğunuza farklı şeyleri (örn. "Kedi nerede?" sorun ve parmağıyla işaret etmesini isteyin. Bir müddet sonra ona "Bu nedir?" diye sorun ve yanıtlaması için cesaretlendirin. Hikâye dinlemek çocuğunuzun İngilizce seslere ve dilin ritmine aşina olmasını sağlar.

Şarkıları kullanın
Şarkılar yeni kelime öğrenmek ve telaffuzu geliştirmek konusunda gerçekten çok etkilidir. Eylem içeren şarkılar, şarkıyı söyleyemeyecek kadar küçük çocukların şarkıya  eşlik etmesi açısından çok daha iyidir.

Gramer öğretmek
Küçük çocuklarda gramer kurallarını öğretmeye gerek yoktur. Bunun yerine farklı gramer yapılarını duymalarını sağlayın. Örneğin birinin görünüşü hakkında konuşurken 'have got' veya okul kurallarından konuşurken must/mustn't gibi. Küçük yaşlardan itibaren gramer duymak, çocukların büyüdüklerinde dili  kendiliğinden ve doğru olarak kullanmalarına yardım edecektir.

Hangi kelimeleri ve kalıpları önce öğretmeliyim?
Çocuğunuzun ilgisine, kişiliğine göre hangi konuları öğreteceğinize karar verin, çocuğun seçim yapmasına izin verin. Şu konulardan biriyle başlamak isteyebilirsiniz.

Sayılar (1-10, 10-20, 20-100), renkler, sıfatlar (büyük, küçük, uzun, mutlu, üzgün, yorgun), vücut, oyuncaklar, hayvanlar (evcil hayvanlar, çiftlik hayvanları, vahşi hayvanlar), yiyecekler

Not: Çocuğunuzun "İngilizce zamanı"na alışması için her seferinde aynı kalıpları kullanın. Örn:
"It's English time!",  "Let's sit down", "Which song shall we start with today?"
Çocuklar kısa sürede "Please", "Thank you", "Can i have ...?", "Where is ...?", "Point to ..", "What colour is it?", "It's ...", "I like ...", "I don't like ..." gibi kalıpları kapar.

Yaklaşımınız ne olursa olsun, en önemli şey gevşemek, eğlenmek ve İngilizce öğrenmenin sizin ve çocuğunuz için eğlenceli bir deneyim olmasını sağlamaktır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder