5 Temmuz 2018 Perşembe

ZEN EBEVEYNLİĞİ

Judith Costello ve Jurgen Haver'in birlikte yazdığı Zen Ebeveynliği Bildiğini Öğrenme Sanatı, ebeveynlere Zen felsefesini kullanarak daha stressiz ebeveynlik yapmayı gösteren rehber niteliğinde bir kitap. Yazarlar alt başlık olarak "Bildiğini Öğrenme Sanatı" diyor çünkü dikkatimizi verme ve yaşamı bütünüyle kabullenme yeteneğinin doğuştan gelen bir bilgelik olduğunu bununla beraber bu bilgeliğin üzerinin bilinmedik durumlar karşısında yargıların, beklentilerin, korkuların, kızgınlıkların devreye girdiği sayısız deneyimle örtüldüğünü öne sürüyor. Zen öğretileri aracılığıyla bu bilgeliğin üzerini örten toprağı kaldırmayı, yeniden olanı olduğu gibi kabul etme ve şimdiye odaklanma becerilerimizi arttırmayı vaat ediyor. 
Kitap on bir bölümden oluşuyor. Her bölümde yer alan çocuklu yetişkin hikâyeleri, kendi deneyimlerimize yeni bir gözle bakmayı, kendimize uyacak çözümler üretmeyi mümkün kılmakla kalmıyor, Zen anlayışını kavramayı da kolaylaştırıyor. Her hikâyenin sonunda "Dersi Yaşamak" başlığı altında bir alıştırma yer alıyor. Yazarlar kitabı yalnızca okumakla yetinmemeyi, Zen deneyimleri olarak nitelendirilebilecek resim yapmak, desen çalışmak, günlük tutmak, yürüyüş yapmak, düşünmek, hikâye anlatmak, hayal kurmak gibi alıştırmaları da yapmayı öneriyor. Zira alıştırmalar, okuru yeni şeyler denemeye ve küçük çocuklar gibi olmaya çağırıyor. Unutmayın, yaşamın sihri çocuk gibi olma niyetinden doğar.

Zen ebeveynliğine dair kimi ipuçları:
Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın. Geçmişle fazla meşgul olmayın. Gelecek için öngörülerde bulunmayın. Acemi zihni ile her şeye sanki ilk kez görüyormuşçasına bakın. 
Çocuklarımızın bizim onları fark etmemize ve şu andaki heyecanlarına dahil olmamıza ihtiyaçları vardır. 
Farkında ol. Yetersizlik duygusunun yol açtığı acıları dindirmek için başkasını suçlama, "üstünlük taslama" oyununu oynama (en azından benim çocuğum falancadan iyi) ve zavallı ben diye kederlenme.
Sorunların panzehiri sorumluluk içeren eylemlerdir. Sorumluluk, her eylemin bir olaylar zinciri doğurduğunu ve her şeyi başlatanın bu ilk eylem olduğunu kabul etmektir. Bu öğrenilen bir davranıştır. Çocuklar doğal bir sebep-sonuç ilişkisine sahip değillerdir. Anne babaların bunu onlara öğretmesi gerekir.
Mizah dönüştürür. Çatışmaya girmek yerine mizahı kullanarak çocukların kendilerini engelleyen konuları aşmalarını ve ilerlemelerini sağlamak mümkündür.
Çocukların "Hayır" diyebileceklerini bilmeye ihtiyaçları vardır. "Hayır" deme özgürlüğüne sahip olduklarını fark ettikten sonra genellikle yardımcı olmaya daha istekli olurlar.
Çocuklarınıza ânın güzelliğini kaçırmamayı, davranışlarının sonuçlarını kabullenmeyi öğretin.



Zen Ebeveynliği
Bildiğini Öğrenme Sanatı
Yazarlar Judith Costello Jurgen Haver
Çeviri Karan Arditi
Remzi Kitabevi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder