30 Temmuz 2018 Pazartesi

ŞEFKATLİ ANNE GÜNLÜĞÜ 23


Çocukla Barış, Bodrum BBOM Öğretmen Okulunda tanışan Özenç, Özge ve Gülesra öğretmenlerin orada öğrendikleri, araştırdıkları, derinleşmek istedikleri konuları ve sınıfa taşıdıklarını paylaştıkları dijital bir platform.
Farklı yerlerde, farklı koşullarda çalışan üç öğretmen Sura Hart'ın rehberliğinde çıktıkları yolculuğu "Şefkatli Öğretmenin Günlüğü" köşesinde hafta hafta paylaşıyor. Gündemin ağırlığından kaçmak, umudunu arttırmak, çocuklarla ilişkilerinde fark yaratmak isteyen ebeveynler ve öğretmenler için küçük tavsiyelerle dolu günlükleri, kendi pratiğimize dökebilmek, sürecimizi gözlemlemek için bu şablonu kendi ev hâlimize uygulamak istedim. Adını da Özenç, Özge ve Gülesra öğretmenlerden ilhamla "Şefkatli Anne Günlüğü" koydum.

Sura Hart ne diyor?
Öğretmenin öğrenciler arasında ve öğrencileri ile besleyeceği ilişki biçimleri bir niyet meselesidir. Temel soru, "Sınıfınızda hangi tür ilişkiler beslemek istiyorsunuz?" sorusudur. Niyetiniz netleştiğinde onu gerçekleştirme yollarını bulmak ve yaratmak da mümkün olur.
Sınıfınızda beslemek istediğiniz ilişki biçimlerine dair vizyonunuzu yazın. Bu ilişkileri besleyecek başka şeyler de aklınıza geliyor mu?

Ben ne düşünüyorum?
"Evde hangi tür ilişkiler beslemek istiyorum?" Temel soru, bu.
Herkesin ihtiyaçlarının eşit gözetildiği, sadece kendi ihtiyacımızı gidermek için sabit, değişmez bir strateji yaratmak, ona sarılmak ve dayatmak yerine ortak, herkesin rızasının alındığı, çözüm arayışlarına açık bir ev ortamı yaratmak istiyorum.

Denizle nasıl paylaşıyorum?
Giderek daha çok gözettiğim ve davranış kalıplarımı değiştirdiğim bir alan: rıza almak.
Eve giderken yol üzerinde markete uğramak, benzin almak vb yapmam gereken birtakım işler var diyelim, pratik olsun diye Deniz'e herhangi bir açıklama yapmadan oraya birlikte gitmek yerine planımı açıklayıp onun için uygun olup olmadığını soruyorum. O da bana gelip gelmek istemediğini söylüyor. Cevap hayır ise altında genellikle bir ihtiyaç yatıyor: açlık, yorgunluk, orada canının sıkılacağı düşüncesi, anneannede veya iş yerinde biraz daha oyun oynama ihtiyacı. Bunu net olarak duyduğumda ihtiyacımı giderip Deniz'i almak ya da Deniz'i bir başkasının getirmesi gibi yeni bir strateji belirleyerek barışçıl ve huzurlu ortamın devamlılığını sağlayabiliyorum.

Deniz'in geri bildirimi ne?
Herkes gibi Deniz de gözetilmekten hoşlanıyor. Ona haber vermeden plan yapıldığında, eve birileri ondan habersiz davet edildiğinde çocuk haklarını hatırlatıyor ve eşit muamele görme arzusunu ifade ediyor. Rıza konusunun önemi açıkça görülüyor.

Sonrası ile ilgili ne düşünüyorum?
Uzun zamandır Zeynep Aksoy'un youtube üzerinden yayınladığı reset dizisine bakmıyordum. Geçtiğimiz günlerde konu başlıklarına bir göz attım ve "Dramasız Çocuk Disiplini - Dr. Dan Siegel'"i seçtim. Dr. Dan Siegel'in Dramasız Çocuk Disiplini yaklaşımını ele alan sohbetten bana şu sorular kaldı.
"Çocuk yetiştirirken bir niyetin ve felsefen var mı?"
"Çocuk yanlış yaptığında, uygun davranmadığında bu niyet ve felsefe ile uyumlu, sürekli uygulayabileceğin önceden belirlenmiş bir stratejin var mı?"
Diyelim ki tetiklendin...
"Farkında mısın? Stratejine bağlı davranabiliyor musun? Çocuğa bir şey öğrettiğini hatırlıyor musun?"
Dan Siegel yaklaşımının ele alındığı diğer programları da izlemeyi planlıyorum. 

Kendimi nasıl değerlendiriyorum?
Denizle bazen rolleri değiştiriyoruz. O benim annem oluyor, ben de onun kızı. Bu oyun, Deniz'e nasıl bir anne olduğumu, onun beni nasıl gördüğünü ortaya koyuyor. Deniz'in genel olarak benden razı olduğunu görüyorum.


Eski Günlüklere aşağıdan ulaşabilirsiniz
Şefkatli Anne Günlüğü 21
Şefkatli Anne Günlüğü 22



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder