7 Haziran 2020 Pazar

Kalem kâğıtla buluştuğunda...

Tetikleyici olarak "Neden yazıyorum?", "Kim için, ne için yazıyorum?" sorularına yanıt aramak, bir ya da birkaç kelime grubu ile altı dakika boyunca hiç durmadan yazmak Sanal Yazıevi paketlerinde sıkça karşıma çıkan alıştırmalardan. İçinde bulunduğumuz ayın "Yaratıcılığa Davet" isimli paketinde yer alan tetikleyici cümlelerden biri ise şu: "Kalem kâğıtla buluştuğunda"
İşte, hız kesmeden, kendimi yazının içine attığım ve anlam bozukluğunu gideren düzeltmeler hariç değiştirmediğim 6 dakika yazım:


Kalem kağıtla buluştuğunda kalemin nereye varacağını kimse bilmez. Zihnin gerisine, gölgeye atılanlar, sotada sabırla bekleyenler beliriverir. Daha önce bir araya gelmemiş kelimeler kendiliğinden, çabasız el ele tutuşur, kimi güçlü, kimi gevşek bu bağı bozmak, bir araya gelme arzularına itiraz etmek gelmez içimizden çünkü orası kaşını, gözünü kaldırsan tüm büyünün bozulacağı tekinsiz bir yerdir. Aman yanlış anlaşılmasın, korkutucu, gizemli ya da yalnızca kırklara karışmış yazarların içine girdiği bir seçkinler kulübü değil sözünü ettiğim.  Açıklamaya, izaha gelmeyen, mantık aramadığın, analitik düşünceyle bir arada tutmaya çalışırsan cümle alem bir araya gelse ilerletemeyeceğini bildiğin büyülü müyülü tatlı bir yer. Oraya demir atmak, oradan yazmak, en çok bir çocuğun oyun oynamasına benziyor. Kendini oyuna ve içinde bulunduğu âna kaptıran, mış gibi yaparken yaratıcılığının ipini salan çocuğa, soru sorduğumuzda, renkleri, figürleri farklı dizmesi vb komutlar verdiğimizde, yeni benzersiz bir çerçeve sunma teklifi sunduğumuzda, çocuk artık izlendiğini hisseder, oyundan çıkar, halının üzerinde aynı bildik hareketleri yinelemeye başlar. Yazarın hâli de farksızdır, o yüzden sık sık "yitirdiğim oyun alanıma dönmek" diye tariflerim bloğa yazmayı. Yazar, kendini de atlatarak içinden atmalıdır kelimeleri. Yetişkin gözlerden uzakta yaratıcılığının ipini salan, saldıkça gökyüzüne yükselen bir uçurtma misali, ayakları yere basmadan, durmadan, düşünmeden yalnızca yazmalıdır kalem kâğıtla buluştuğunda. Geri dönmek, yeniden dizmek, eklemek için bol bol vakti olacaktır nasılsa.


2 yorum:

  1. "yitirdiğim oyun alanıma dönmek" ne güzel özetlemişsin bu cümle ile, çok sevdim bu cümleyi. Hepimiz zaman zaman git geller yaşıyoruz.

    YanıtlaSil