31 Ağustos 2024 Cumartesi

Huzurlu Yaşam İpuçları: 19

www.nonviolentcommunication.com web sitesi Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçede kaynakların sınırlı olduğu günlerde, ücretsiz belgelerinden sıklıkla yararlandığım bir dijital platformdu. Halen seyrek aralıklarla devam ettiğim Şefkatli Ebeveyn Günlükleri’nin ipuçlarını oradan alıyorum örneğin. O günlerde hevesle üye olduğum bültenlerin her birinden gelen ipuçları kıymetli esasında ama günlük hayatın hızı içinde, İngilizce bültenlere ilgimi, dikkatimi vermek, okuduğumu içselleştirmek her zaman mümkün olmuyor. O yüzden buraya ara ara bir başka serinin, Mary Mackenzie’den Huzurlu Yaşam Meditasyonu çevirilerini paylaşacağım. Her ne zaman, hangisine rastlar ve okursan dilerim şifa olur, ilham olur ve seni dönüştürür.                         

                                                                              *    


Dünyada pek çok çeşit ses vardır ve hiçbiri önemsiz değildir.

-1 Korintliler 14:10

19. Gün: İhtiyaçlar, Şefkatli İletişimin Üçüncü Bileşeni

Şefkatli İletişim'de ihtiyaçların evrensel olduğunu düşünüyoruz. Bu, hepimizin sevgi, destek, barınma, yiyecek, neşe, ilgi vb. gibi aynı ihtiyaçlara sahip olmamıza rağmen, ihtiyaçlarımızı karşılamak için farklı yollar seçtiğimiz anlamına gelir.

Örneğin, benim ulaşım ihtiyacım var ve bu yüzden bir araba sahibi olmayı seçiyorum. Uzun mesafelere seyahat ettiğimde uçmayı seçiyorum ve Amtrak'ı da kullandım. Tüm bu örneklerde ihtiyaç ulaşım; yöntemlerim ya da stratejilerim ise araba, uçak ve tren.

Kız kardeşlerimden biri bir zamanlar Seattle'ın tehlikeli bir mahallesinde yaşıyordu. Güvenlik ihtiyacı vardı, bu yüzden mahallesindeki çete üyeleriyle arkadaş oldu. İstedikleri zaman onu ziyaret edebiliyor ve evinde takılabiliyorlardı. Kapısını hiç kilitlemedi, böylece serbestçe girebildiler. Bu yöntem bazılarımız için işe yaramayabilir ama onun güvenlik ihtiyacını tam olarak karşılıyordu.

Evrensel ihtiyaçlarımız ile bu ihtiyaçları karşılamak için seçtiğimiz stratejiler arasında ayrım yapmaya başladığımızda, ilişkilerimize netlik getirebiliriz.

Arkadaşınızla tatile nereye gideceğiniz konusunda tartıştığınızı düşünelim. Doğru yeri seçmek ihtiyaçlarınızı karşılamaya yönelik bir stratejidir. Ancak her birinizin bu tatilde karşılamaya çalıştığı ihtiyaçlar nelerdir? Herkesin sizinle aynı ihtiyaçları karşılamaya çalıştığını varsaymayın. Sizin öncelikli olarak eğlenmekle, arkadaşınızın ise dinlenmekle ilgilendiğini fark edebilirsiniz.

Her iki ihtiyacınızı da göz önünde bulundurun ve ardından bunları karşılayabilecek yerleri tartışın. Konuşmalarınızın odağını ihtiyaçlara çevirmek, barışçıl bir çözüm yoluyla herkesin ihtiyaçlarının dikkate alınması ve karşılanması olasılığını yaratabilir.

Evrensel ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılamak için seçtiğiniz stratejiler arasındaki farkın farkında olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder