31 Ağustos 2019 Cumartesi

Şefkatli Ebeveyn Günlükleri 11

Bilmek isteyen yola çıkar. 
Şefkatli Anne Günlükleri'ni yazmak, ebeveynlik amaçlarımı, önceliklerimi belirlememe, düşüncelerimin ve eylemlerimin farkına varmamı sağlıyordu. Sura Hart alıntıları bitince, sanki ters yönde yürümeye başlamışım gibi bir düşünce gelip çöreklendi içime. Yeniden konu üzerine düşünmek, yazı yoluyla düşüncelerimi tasnif etmek, eylemlerimin farkına varmak istedim. İşbu sebeple www.nonviolentcommunication.com sitesinde ücretsiz yayımlanan haftalık ipuçlarının rehberliğinde yeni bir günlüğe başlıyorum.
İpuçlarının çevirisi bana ait.

Şefkatli Ebeveyn İpuçları:
Çocuğunuzla aranızdaki kalpten işbirliğini ve bağlantıyı arttırmak için aranızdaki iletişim iki yönlü bir sokak gibi olmalıdır. 
Gelecek hafta, çocuğunuzla aranızdaki iletişimin akışına dikkat edim. Tek yönlü mü, yoksa çift yönlü mü? Konuşmanın çoğunu siz mi yapıyorsunuz? Çocuğunuzun bazen sizi dinlemediğini dahi fark ediyor musunuz? 

Haftanın mindful alıştırması 
İletişiminizi daha iyiye dönüştürecek bir desteğe mi ihtiyacınız var? 
Bazen içinde bulunduğumuz durumdan kurtulmak için daha büyük bir alet çantasına ihtiyaç duyarız. Böylece gün ne getirirse getirsin, duygularımızla, ihtiyaçlarımızla bağlantıda kalmak için daha donanımlı oluruz. Bunun için Sura Hart ve Victoria Kindle Hodson'un kitaplarından faydalanabilirsiniz. 

Ben ne düşünüyorum? 
Bugün ayın son günü. Tatil, yaz rehaveti derken blog için hâlâ üç yazı eksiğim var. Evdeyim. Zamanım var ama alanım yok. Yazı için masama oturmamla beraber Deniz de ayak ucuma kıvrılıp yatıyor. Soruları, kımıl kımıl hareketleri, bebekmiş gibi çıkardığı sesler dikkatimi dağıtıyor. Kalkıp yer değiştiriyorum. Manzara değişmiyor. Otuz dakika yalnız kalmak istediğimi, odaklanmaya ihtiyaç duyduğumu söylüyorum. "Beni yok say" önerisi geliyor. Yeniden açıklıyorum. Yer değiştiriyorum. Sonuç değişmiyor. Gidiyor, ucu çekilmiş lastik gibi hop yanımda. Bir kuşku içimi kemiriyor. Daha şefkatli bir ebeveyn olma arayışımı sürdürürken iletişimi tek yöne mi indiriyorum? Bu soruyla değişim geliyor. 

Denizle nasıl paylaşıyorum? 
Denizle yalnızız. O oyun oynamak, eğlenmek istiyor. Bense yazımı bitirmek. Adil ve anlayışlı olmaya çalışıyorum. Otuz dakika odaklanarak çalıştıktan sonra onunla oynayabileceğimi söylüyorum. Beni engellemek değil dileği ama yakınımda oynamak istediği de çok aşikar. Bir süre konuştuktan, ikna etmeye çalıştıktan sonra kontrol etmeyi bırakıyorum. Denizin yüzeyinde sürüklenen tahta parçası gibi sırt üstü bırakıyorum kendimi yazının ve anın içine. O oynuyor, ben nihayet ikinci paragrafa başlıyorum.

Deniz'in geri bildirimi ne? 
Deniz beni duyuyor, ihtiyaçlarımın farkında. Aynı mekânı paylaştığımızda kendini oyalayacak bir şeyler buluyor. Ara ara yokluyor ama sabote etmiyor. Bir kafede, etrafa aldırmadan yazmak gibi akarken satırlar o da tercihlerini belirliyor, seçimlerini gerçekleştiriyor. 

Sonrasıyla ilgili ne düşünüyorum? 
Ne kardeş, ne evcil hayvan ne de komşu çocuğu... Durumumuz bu. Pek çok aile gibi. 
Tek çocuğu olan anneler üzerindeki baskı çok can sıkıcı. Hem çocuktan, hem eşten, hem çevreden... Bu bir kusurmuş ve bu kusuru telafi etmek için hep aksiyon içinde olmamız gerekiyormuş gibi bir algı yönetimiyle bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Tatile çık, oyun oyna, eve çocuk çağır,  gezmeye götür, bahçeli ya da havuzlu bir ev bul aman çocuk sıkılmasın, üzülmesin.... 
Sıkılmak ve üzülmek delete tuşuyla hayatımızdan çıkabiliyor mu? Sıkılmayı sürdürmek, durumuna vah vah etmek bir tercih. Her zaman seçim yapma şansımız var. Deniz çoktan seçeneklerini gözden geçirdi, yenilerini geliştirdi. Çay fıskiyesi oyunuyla zaman geçiriyor.

Kendimi nasıl değerlendiriyorum?
Çocuklara sürekli hazır paketler sunmak yanlış. Onlar iyi olacak diye hep kendinden ödün vermek yanlış. Benim kendime zaman ayırmam, ihtiyaçlarımızı gidermenin yanı sıra hayallerime, hedeflerime doğru adımlar atmayı sürdürmem onun kendi hayalleri ve idealleri peşinde koşmasını sağlayacak, onu özgürleştirecek. Ona sürekli hazır eğlenme paketleri sunmadığım, sıkılmasına ve kendi çözümlerini yaratmasına olanak sağladığım  için memnunum. 

Eski günlüklere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder