13 Nisan 2019 Cumartesi

Şefkatli Ebeveyn Günlükleri: 3

Bilmek isteyen yola çıkar. 
Şefkatli Anne Günlükleri'ni yazmak, ebeveynlik amaçlarımı, önceliklerimi belirlememe, düşüncelerimin ve eylemlerimin farkına varmamı sağlıyordu. Sura Hart alıntıları bitince, sanki ters yönde yürümeye başlamışım gibi bir düşünce gelip çöreklendi içime. Yeniden konu üzerine düşünmek, yazı yoluyla düşüncelerimi tasnif etmek, eylemlerimin farkına varmak istedim. İşbu sebeple www.nonviolentcommunication.com sitesinde ücretsiz yayımlanan haftalık ipuçlarının rehberliğinde yeni bir günlüğe başlıyorum.
İpuçlarının çevirisi bana ait.

Şefkatli ebeveyn ipuçları:
Sizi boğmadan sevmek, yargılamadan takdir etmek, istila etmeden size katılmak, talep etmeden davet etmek, suçluluk duymadan bırakmak, sizi suçlamadan eleştirmek ve hakaret etmeden size yardım etmek istiyorum. Eğer aynı şeyleri sizden de alabilirsem, o zaman gerçekten tanışıp birbirimize değer katabiliriz. Virginia Satir

Evinizde çatışma yaratmak yerine işbirliği sağlayan eylemler seçmek, çocuklarınızı kendi başlarından geçen şeyler konusunda düşünmek ve kendi seçimlerini yapmak konularında cesaretlendirir.
Gelecek sefer çocuğunuzun bir sorununu çözmeye niyetlendiğinizde ona çözümle ilgili fikrini sorun.

Ben ne düşünüyorum?
Sokakta oynama imkânı bulamayan, anne babası hafta sonları da çalışan, evde onları karşılayacak kimsesi olmayan çocuklar soluğu atölyelerde, etüt merkezlerinde alıyor. Deniz de onlardan biri. Cumartesi günlerini anneannesinin evinde televizyon izleyerek geçirmesin diye günün bir bölümünü ilgisini çeken atölyelerle dolduruyoruz. Serbest oyun yerini yapılandırılmış faaliyetlere bıraksa da, benzer konumda evde kalan çocukların tablet, telefon, televizyon bağımlılığını görünce seçimimi bizim koşullarımız için doğru olandan yana kullandığımı düşünüyorum. Ve fakat...

Denizle nasıl paylaşıyorum?
Gideceği kurslar, atölyeler ile ilgili onun da fikrini alıyorum. Bunun tek istisnası iki yıldır devam ettiği İngilizce kursu. Üç beş kelime bilerek başladığı İngilizcede epey yol aldı. Basit cümleleri anlıyor, soruları cevaplıyor. Onun öncelikleri arasında olmasa da kaydettiği gelişmenin farkında ve başarmaktan hoşnut. Ve fakat...

Deniz'in geri bildirimi ne?
Ve fakat'ları açma maddesine geldik işte. Deniz bu aralar katıldığı atölyeler üzerine düşünüyor. Bedeninin, ihtiyaçlarının ve duygularının ona söylediklerine kulak veriyor. Dinlenmek, daha çok oyun oynamak, daha fazla serbest zaman geçirmek. Bir saat kadar önce bana telefon açtı ve yorgun olduğunu, baleye gitmek istemediğini, anneannesinde kalıp dinlenmek istediğini söyledi. Sebebini sorunca bahane bulmadı. Doğrudan duygularını ve ihtiyaçlarını dile getirdi. Gelecek yıl İngilizce kursuna gitmek istemediğini evde İngilizce çizgi film izleyebileceğimizi, tıpkı bir arkadaşının yaptığı gibi eve konuşmak için İngilizce öğretmeni çağırabileceğimizi de kendiliğinde ilave etti. O an Denizle gurur duydum.

Sonrasıyla ilgili ne düşünüyorum?
Önümüzdeki yıl nasıl bir strateji geliştireceğimizi birlikte bulacağız. Çünkü ben de haftanın üç akşamı kursa gitmekten, kalabalık bir veli grubuyla onu birer saat beklemekten yoruldum.

Kendimi nasıl değerlendiriyorum?
Şiddetsiz İletişim ihtiyaçların değil, stratejilerin çarpıştığını, çatıştığını söyler. Helen Doron'a gitmek dil edinme stratejilerinden yalnızca biri, tek yol değil. Deniz'in yeni, üzerinde konuşabileceğimiz yeni bir stratejiyle gelmesi bana kendimi iyi hissettirdi. Demek ki ona kendini bilmeyi, fark etmeyi öğretebiliyorum.

Eski günlüklere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Şefkatli Ebeveyn Günlükleri: 1 
Şefkatli Ebeveyn Günlükleri: 2 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder