2 Ekim 2014 Perşembe

İNEZ BARANAY'DAN YAZAR ADAYLARINA TAVSİYELER




Yazar yazan kişidir.
Yazmayı istemek, planlamak ya da yazmak için doğru zamanı beklemek yeterli değildir. Yazarsanız yazmalısınız. Hemen. Şimdi. Herhangi bir şey hakkında. Özgürce yazın, baskı olmadan. Bunun için zaman yaratın. Önce kendiniz için yazın.
Yazdıklarınızı daha objektif, bir okur, editör ve eleştirmen gözüyle okumaya başladığınızda, yazdıklarınızı bastırdığınız, çevirdiğiniz ve yeniden şekillendirdiğinizde bir okur için de yazmak isteyebilirsiniz.
 
Yazar okuyan kişidir.
Okuyun, okuyun, okuyun. Bu yazma üzerine tavsiye edilebilecek tek kuraldır. Her şeyi okuyun, sevdiklerinizi ve sevmediklerinizi, klasikleri ve yenileri, nesirleri ve şiirleri, kâğıttan ve de ekrandan. Okumak için zaman yaratın. Yazmak üzerine her şeyi okuyarak öğrenebilirsiniz.
 
 
Yazar yürüyen kişidir.
Yürümek ilham verir. Bazen düşüncelerinizin yeniden oluşmasına izin vermek, zihninizi tazelemek için kaleminizi ve bilgisayarınızı bırakıp harekete geçmeniz gerekir.
 
Yazar yaşayan kişidir.
Yaşamak nefes almak, yemek yemek ve uyumaktan daha fazlasıdır. Farkında olun. Günlük şeyler dışında olağanüstü şeyleri de gözlemleyin. Merak edin.
 
Yazar hayal kuran kişidir.
Olağan, günlük akış dışında da hayata dikkatinizi verin. Yazarlar sanatın diğer dallarıyla (resim, müzik, mimari, sinema vb.) olduğu gibi esrarlı hayal dünyalarıyla da yakından ilgili olmalıdır. Hayallerinizi hatırlayın ve onları yazın.

Yazar kendi kurallarını koyan kişidir.
Yazma üzerine kimi iyi kimi kötü yüzlerce tavsiye bulabilirsiniz. Size yardımı dokunacak birini seçin. Bunun zaman içinde değişebileceğini aklınızda tutun. Bir zaman gelecek kendinizin nasihatçisi olacaksınız. Kendi yazma kurallarınız olacak. Kendi yöntemlerinizi yaratacak, stilinizi bulacak, kendi sesinizi ortaya çıkartacaksınız.
 
İnez Branay, yazar. Çok sayıda kısa hikâye, deneme ve eleştiri yazıları vardır. 11 kitabı yayımlandı. Türkçeye çevrilen ilk romanı Kaplanla Yan Yana 2011 yılında Everest Yayınları'ndan yayımlandı.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder