25 Eylül 2014 Perşembe

KONUŞAN KÖPEK(*)


Hayvan beslemek, çocuklu evlerde daha sık gündeme gelen bir konudur. “Çocuğuma arkadaş olur, sorumluluk duygusu artar, hem depremi de önceden hissediyorlarmış, konu komşu da yok, bizi hırsızlardan, yabancılardan korur,” sebepleri çoğaltabilirsiniz. Hayvan beslemeye başlamak önemli bir karardır. Eve aldığınız andan itibaren sevgiyle, sabırla ihtiyaçlarını gidermelisiniz. Evcil hayvanlarınız, bakımı size zor, zahmetli ve masraflı geldiğinde arkanızda bırakabileceğiniz eski eşyalarınız değildir. Onların sokakta terk edilmiş hâllerini, hüzünlü yüzlerini gördüğümde insanların kendisine evcil hayvan seçmesini hiç de adil bulmuyorum. Belki de hayvanlar kendisine sahip seçmeli!

Michael Rosen'in dilimizde yayımlanan ilk kitabı Konuşan Köpek bu konuyu ele alıyor. Krem Karamel sevimli bir köpektir. Kemirir, hırlar. Yatacak sıcak bir yer ister. Uyurken gıdıklanmak ya da rahatsız edilmekten hoşlanmaz. Günde bir kez koşuya çıkmalıdır. Uzun konuşmalar ona göre değildir. Kısa ve net komutlar duymak ister, olumlu davranışlarda ise bir ödül. İhtiyaç listesi uzundur. Düzenli doktor kontrolü, çok hızlı uzayan tırnaklarının kesimi ve tüylerinin düzenli taranması... Bakalım sıradaki aday bunları yerine getirebilecek mi? “Hımm... Demek adın Tuğçe, öyle mi?”

Müstakbel sahibini bulmak için mülakat yapan köpek fikrine bayıldım. Michel Rosen'in akıcı dili, Tony Ross'un hikâyeyi adım adım takip eden neşeli çizgileri, özenli çeviri... Kitap bir çırpıda bitti. Biraz kızdım doğrusu. Bu kadar da kısa yazılmaz ki!
 
 

Konuşan Köpek

Yazan: Michael Rosen

Resimleyen: Tony Ross

Türkçeleştiren: Acar Erdoğan

Mavibulut Yayıncılık
 
(*)Bu yazı 24/09/2014 tarihinde okumadan yatmayanların kitap tanıtım yazılarına yer veren çok yazarlı okuryatar isimli edebiyat sitesinde yayımlandı. Siteye ulaşmak için tıklayın.
http://www.okuryatar.com/konusan-kopek-tugba-gurbuz/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder