21 Mart 2018 Çarşamba

İP YUMAĞI ELİNİZDE



2010 yazı. Tam zamanlı editör, yazar ve sertifikalı yaşam koçu Kendra Levin'in internet üzerindeki yazar konferansı için ilham uyandıran, motive edici bir yazı hazırlaması gerekiyor. Konferansa sayılı günler var. Levin hâlâ ne hakkında yazacağını bilemiyor. Tam o günlerde arkadaşı Andrea ona yeni vermeye başladığı "Kahramanın Yolculuğu" dersinin içeriğini anlatmaya başladığında Levin, belli bir proje üzerinde çalışan bir yazarla yolculuğa çıkmış bir kahraman arasında pek çok benzerlik olduğunu fark ediyor. İlgiyle arkadaşının anlattıklarını dinliyor. Sohbet sona erdiğinde 500 kelimelik bir blog yazısı kaleme alabilecek materyale sahip ancak o çok daha fazlasını istiyor. Karşılaştırmalı mitoloji uzmanı Joseph Campell'ın Kahramanın Yolculuğu kitabını derinlemesine inceliyor ve yaşam koçluğu çalışmalarına dahil etmeye başlıyor. Müşterilerinden olumlu sonuçlar elde etmeye başlayınca bu çalışmayı bir kitap projesine çeviriyor. 
Sen de Kendi Hikâyenin Kahramanısın odaklan, zaaflarını yen ve içindeki yazarı keşfet bu projenin ürünü. 

Kitapta Campell’ın sekiz arketipinin (kahraman, müjdeci, müttefik, akıl hocası, eşik bekçisi, biçim değiştiren, entrikacı ve gölge) yanı sıra  Levin’in ilave ettiği dört arketip (tanrıça, süper kahraman, binek, akıl hocası) bulunuyor. Kendra Levin, her bölümde bir arketipi ele alıyor ve yazınla uğraşan okura onu yazma sürecine nasıl dahil edeceğini gösteriyor. Çalıştığı yazarlar ve kendi kişisel tecrübeleriyle zenginleştirdiği içerikle yazarlara yaşadıkları tıkanıklıkları aşma, projelerine odaklanma, yeni bir bakış açısı elde etme konularında eşsiz tavsiyelerde bulunuyor.   

Sen de Kendi Hikâyenin Kahramanısın odaklan, zaaflarını yen ve içindeki yazarı keşfet yazmak, yazarlık ve yaratıcılık üzerine bir kitap. Bununla beraber bir “nasıl yazılır” kitabı değil. Alet çantasının içinde anlatıcı kişi, olay örgüsü, diyalog yazımı, sahne kurmak, çatışma yaratmak gibi teknik bilgiler yok. Tam zamanlı editör, yazar ve sertifikalı yaşam koçu Kendra Levin, yazım macerasında yalnız olduğunu, bir labirentin içinde kaybolduğunu düşünen yazarlara Campell'ın sözleriyle sesleniyor. 

Campell yolculuk hakkında, "İhtiyacımız olan şeyler ne kadar az!" demişti. "Ancak onlar olmadan labirente girmek umutsuz bir maceraya atılmak demektir." Birlikte çalıştığım ve tanıdığım yazarlar gibi - bir kahraman gibi- siz de yazma yeteneğine, becerisine ve azmine sahipsiniz. İçinizdeki bir şey yazdığınız metnin yapısında, yazma sürecinizde veya hayatınızda değişiklik yapma zamanının geldiğini biliyor. Size yeni bir şey denemenizi söyleyen sesi duyup dinlediniz- bu kitabı aldınız. 
Campell, daha sonraki eserlerinden biri olan Mitolojinin Gücü'nde Ariadne'nin Minotauros'u öldürmek için labirente giren kahraman Theseus'a verdiği bir ip yumağını anlatır. Labirent karmaşık bir yerdi, canavar dehşet vericiydi, kimse labirentten sağ çıkamamıştı ama Theseus bunu başardı. "Elinde yalnızca o ip yumağı vardı" demişti Campell. Sizin de tek ihtiyacınız bu." 
Siz de kendi hikâyenizin kahramanısınız. İp yumağı elinizde. Gerisi size kalmış. 



Sen de Kendi Hikâyenin Kahramanısın 
Odaklan, zaaflarını yen ve içindeki yazarı keşfet
Yazan Kendra Levin 
Çeviren Begüm Kovulmaz 
Hep Kitap 
Atölye dizisi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder