27 Kasım 2021 Cumartesi

Kelebek Zihinli Çocuk

Bir kez daha boş, beyaz sayfanın önündeyim. Yazıyorum, siliyorum. Neyi neresinden tutup buraya taşıyacağımı bilemiyorum. Sonsuz seçenekten hangisini öne çıkarmalıyım karar veremiyorum. 
Kurmacabiyografiler özünde edebiyat ağırlıklı bir blog ve istediğimden daha az sayıda kitap inceleme yazısı yazıyorum. Belki de tadımlık okuma notları paylaşmanın zamanı gelmiştir. 

Kelebek Zihinli Çocuk 
Yeni bir aile kurmak, zorluklarla başa çıkmak, hataları telafi etmek, sorumluluk üstlenmek, empati ve dikkat eksikliği üzerine akıcı, maceralı bir roman. 
Mükemmel Elin ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan Jamie'nin bağımsız akan hikayeleri onların üvey kardeş olarak aynı çatı altında yaşamalarıyla devam ediyor. Anlatı ileriye doğru akıyor, her çocuk kendi hikâyesini "ben" diliyle anlatıyor. Bu sayede her iki kahramanın iç dünyası bize geçiyor. Mükemmel olursa anne ve babasının yeniden bir araya geleceğini uman Elin'in duygularını, düşüncelerini ta içeriden gördüğümüz için o baskıyı, Jamie'nin eve gelişiyle hayallerinin nasıl yıkıldığını görüyoruz. Aynı şekilde DEHB yaşayan bir bireyin iç dünyasını, kendisini dizginleyememesini, dışarıdan baş belası gibi görünürken içeride yaşanan kaosu ve doğru yaklaşımı da görüyoruz. Romanın ele aldığı zor konular yalnızca boşanma sonrası çocukların yaşadığı sıkıntılar, yeni kurulan aileler, zoraki üvey kardeşlik değil. Romanda sınıf ortamı, okulda yaşananlar da epey yer tuttuğu için akran zorbalığı, popülerlik meselesi, dışlanmak gibi meselelere de değinilmiş. Buradaki örnekler üzerinden doğruyu, yanlışı, seçenekleri görmek, çocuk okurun bu konular üzerine düşünmesine de vesile olacaktır. Çocuk edebiyatı zor konuları ele alıp bunu da akıcı, maceralı bir metnin içine yedirip sunduğunda genellikle iyi sonuçlar ortaya çıkıyor. Edebiyat da amacına ulaşıyor. Bize uzak görünen deneyimlere tanıklık ediyor, beceriksiz, sakar, ezik gibi etiketlerin ardında yatan güzellikleri, iyilikleri, oradan doğabilecek sonsuz potansiyeli görüyoruz. Okumak gibi pasif görünen bir eylem, bizde değişime yol açabiliyor, etrafımıza daha esnek bakabilme olanağı sağlıyor. 




Kelebek Zihinli Çocuk 
Yazar Victoria Williamson 
Çevirmen Gizem Şakar 
Genç Timaş 
roman 



Elin ve Jamie'nin zoraki üvey kardeşliğinin gerçek müttefikliğe dönüşmesinden öğreneceklerimiz var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder