4 Haziran 2014 Çarşamba

KURMACA METİN YAZARLARININ EDEBİYAT BLOGLARI

Kitap alışverişlerimin % 90'ını internetten yapıyorum. İndirim ya da taksit imkânı yüzünden değil zorunluluktan. Yaşadığım şehirde doğru dürüst alışveriş yapabileceğim bir kitapçı yok. Aradığım kitapların bir kısmını bulamıyorum. Hâl böyle olunca alışveriş sepetine koyacağım kitaba ne dokunabiliyor ne de içinden birkaç satır okuyabiliyorum. Arka kapak yazısı bir kitabı ne kadar anlatabilir? Bazı alışveriş sitelerinde okuyucu yorumları var. Ancak o okuyucuların zevk aldığı kitaplarla benimkiler aynı mı? 
Kitap ekleri, yazar röportajları,  okur  blogları fikir verebilir. Yeni yayımlanmış bir kitap üzerine yazmış bir okur bloğuna rastladınız diyelim, harika bir okuma deneyimi, eşsiz bir yolculuk, keyifli saatler vaat ediyor size. Nasıl güveneceksiniz? Hakkında yazdığı kitapların listesini incelemek fikir verecektir. Sizin okurluk tarihinizde yer etmiş kitaplar hakkında yazmış mı? Sizin sevdiğiniz kitaplar, yazarlar hakkında yazılanlar sizin düşüncelerinizle örtüşüyor mu? O zaman güvenin ve takip edin.
Tabii bir yol daha var. Yazarları, romanları, yazarlarla keşfetmek. Söyleşi, tv programı, gazete röportajlarını takip etmek zor mu geliyor? O zaman yazarların edebiyat bloglarını takip edin. Bahsettiğim yazarların profesyonel web siteleri değil, bir okur ve yazar gözüyle kitaplardan, filmlerden, sergilerden, gündemden aklına takılanları yazdıkları edebiyat blogları. Tanıdığım, bildiğim, bulabildiğim kurmaca yazarlarının edebiyat bloglarını listelemeye çalıştım. Liste ilerleyen günlerde güncellenmeye devam edecektir.

Kurmaca metin yazarlarının edebiyat blogları:

1)Hikmet Hükümenoğlu
http://www.hikmethukumenoglu.com/
İlk sıraya Hikmet Hükümenoğlu'nu koydum. Çünkü bu fikir onun Kitap okuyanlar, blogları ve diğer güzel şeyler yazısını okuduktan sonra aklıma geldi. Yazıyı okumak için buraya tıklayın.
Hikmet Hükümenoğlu'nun 04:00 romanını henüz okumaya başlamıştım ki, babam ciddi bir rahatsızlık geçirdi. Ben de daha sonra okunmak üzere bir kenara koydum. İş, ev, hasta bakımı ve rehabilitasyonu derken okumaya daha az zaman ayırabiliyorum. Böyle dönemlerde hikâye kitapları ve çocuk romanları imdadıma yetişiyor. Bu dönemden çıkar çıkmaz 04:00 ile yeniden buluşacağım. Bir okur bloğunuz varsa günün birinde yazdığınız bir Hükümenoğlu romanı yazısının altında Hikmet imzalı bir yorum görürseniz bir arkadaşınız size şaka yapıyor sanmayın. Hikmet Hükümenoğlu okurlara selam göndermeyi ihmal etmeyen yazarlardan. 04:00'ü merak ediyorsanız bir tanıtım filmi de var. Youtube'u açık yakaladığınız bir ara izlersiniz.

Hikmet Hükümenoğlu'nun bloğunda en çok hoşuma giden bölümler okuma notları ve yazma deneyimi ile ilgili olarak yazdığı samimi yazıları. Takip listenize alın. Seveceğinize eminim.

2)Yekta Kopan
Fil uçuşu en çok bilinen yazar bloglarından. Onun kitap, film, sergi önerilerini takip etmek büyük keyif. Tek üzüntüm eskisi kadar sık yazmaması. Bu arada bugünden itibaren Yekta Kopan her çarşamba Radikal gazetesinde kültür sanat üzerine yazacak. İlk yazısı için burayı tıklayın.

3)Murat Gülsoy
602. Gece de en çok bilinen yazar bloglarından. Murat Gülsoy bloğunda ağırlıklı olarak kitap, söyleşi, atölye haberlerini, duyurularını paylaşıyor. Ayfer Tunç ile Diyaloglar serisinin videolarına 602. Gece'den ulaşmanız mümkün.

4)Ayfer Tunç
http://ayfertunc.wordpress.com/
Ayfer Tunç'un herhangi bir söyleşisine gittiyseniz bilirsiniz edebiyattan bahsederken gözlerinin içi parlar, yüzü aydınlanır, coşar, anlattıkça anlatır. Öyle iştahlı anlatır ki oradan çıkar çıkmaz bir koşu gidip bahsettiği kitapları almak ve sadece okumak istersiniz. Bloğunu okumak da bir o kadar zevklidir. Tek itirazım bloğun görüntüsüne. İlginizi çekebilecek eski bir yazıya rastlamak için tüm bloğu geriye doğru taramak zorunda kalıyorsunuz. Umarım Ayfer Tunç, böyle gelmiş böyle gitsin demez bir gün yazıları sınıflandırır ve etiketler.

5)Melisa Kesmez
Melisa Kesmez ismini kitap tanıtım yazılarından hatırlayanlar olabilir. İlk hikâye kitabı Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz Sel Yayıncılık'tan çıktı. Kitapla ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.
http://www.selyayincilik.com/kitaptanitim.asp?kod=966

Melisa Kesmez, bloğunda ağırlıklı olarak kitap ve film tanıtım yazılarına yer veriyor. Çeşitli mecralarda yayımlanmış yazılarını ve yaptığı röportajları burada arşivliyor. Kitap tanıtım yazıları bir eleştirmenin kaleminden çıkmış teknik yazılara benzemiyor. Daha ziyade meraklı, hevesli bir okurun kitaba dair samimi düşüncelerini okumuş gibi hissediyorum. O yüzden arada sırada bloğuna bakmayı ihmal etmiyorum. Bu arada bloğun ismine ilham veren Parfümün Dansı benim de en sevdiğim romanlardan birisidir.

İlk 5'imi bu şekilde sıraladıktan sonra sadece yazar ve blog ismiyle devam edeceğim. Aksi takdirde bu yazıyı bitirebilmem mümkün olmayacak. Yeni yazar blogları buldukça listeye ilaveler yapmaya devam edeceğim.
 
6)Onur Caymaz
7)Onur Behramoğlu
8)Ece Temelkuran
9)Ali Sefünç
10)Hanzade Servi
http://hanzades.blogcu.com/
11)Çağlayan Çevik
www.birparagraf.com
12)Metin Celal
www.okudugumkitaplar.blogspot.com.tr
13)Emel Dinseven
www.ezgi-umut.blogspot.com
blog.milliyet.com.tr/ezgiumut
14)Cem Akaş
www.sefinsalatasi.blogspot.com
15)Cemal Şakar
www.cemalsakar.blogcu.com
16)Ergun Kocabıyık
www.dolaylhayvan.blogspot.com.tr
17)çok yazarlı
www.afilifilintalar.com
18)Hasan Saraç
www.hasansarac.net
19)Emrah Subaşı
http://emrahsubasi.tumblr.com/
20)Levent Cantek
www.derinhakikatler.blogspot.com.tr
21)Haydar Karataş
www.haydarkaratas.com
22)Şenay Eroğlu Aksoy
www.saksoyerolu.blogspot.com
23)Aylin Balboa
www.entel-dantel.blogspot.com
24)Behçet Çelik
www.kitapyazilari.wordpress.com
25) Tunç Kurt
www.tunckurt.blogspot.com
26)Ebru Gedik Askan
www.yazmakgibi.logspot.com.tr









13 yorum:

  1. Çok teşekkürler ve selamlar :)
    Hikmet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da böyle bir selamdan bahsediyordum:) Hoşgeldiniz.

      Sil
  2. çağlayan çevik'in http://birparagraf.com/
    metin celal'in http://okudugumkitaplar.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metin bey, teşekkür ederim. Listeye ekeldim.

      Sil
  3. Merhabalar. Beni de yazardan sayarsaniz iki bogum var. www.ezgi-umut.blogspot.com
    blog.milliyet.com.tr/ezgiumut
    Ne yazık ki son zamanlarda pek yazmiyorum araştırdigim buyuk bir proje nedeniyle...Esenlikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezgi hanım bloglarınızı inceledim. Çok beğendim. Arada ziyaret etmeyi ihmal etmeyeceğim. Ancak bu listede öykü, roman, şiir dalında basılı bir eseri olan edebiyatçılara yer veriyorum. Listeye katkı ve önerilerinizi her zaman beklerim.

      Sil
  4. Adalar ve kıtalar demek ki...Çok hoşsunuz. :) Teşekkürler yine de...

    YanıtlaSil
  5. ezgi umut olan pen name çıkmış burada. Yoksa emel dinseven olarak bir kaç beğenilmiş öyküm var yani. facebook sayfamda da öykü kitabına adını veren bir öykü mesela.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel hanım, Ezgi Umut olarak basılı kitap göremediğim için sizi sadece blog yazarı sandım. Kusura bakmayın. Hemen ekliyorum blogunuzu:)

      Sil
  6. harika bir derleme olmuş, emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Yanıtınızi şimdi gördüm. Teşekkürler. Ödüller bir başarı ölçütü olarak alınirsa 4 oykü birinciliğim bir kaç üçuncülüğüm, yayımlanmiş 2 gençlik romanım, 2 tiyatro oyun kitabim, 1 Toplu öyküler kitabım var. Ezgiumut bloolarda seçtiğim ad. Kitap ve öduller Emel Dinseven'e verildi. Rastlantiyla görduğum icin yanitinızı buraya not duşmek istedim.

    YanıtlaSil
  8. Yanıtınızi şimdi gördüm. Teşekkürler. Ödüller bir başarı ölçütü olarak alınirsa 4 oykü birinciliğim bir kaç üçuncülüğüm, yayımlanmiş 2 gençlik romanım, 2 tiyatro oyun kitabim, 1 Toplu öyküler kitabım var. Ezgiumut bloolarda seçtiğim ad. Kitap ve öduller Emel Dinseven'e verildi. Rastlantiyla görduğum icin yanitinızı buraya not duşmek istedim.

    YanıtlaSil