10 Ocak 2016 Pazar

YARATICI BAKIŞ AÇILARI


 

Romanlarımdaki karakterler benim gerçekleşmemiş olasılıklarım… Her biri etrafımda gezindiğim bir sınırı geçti…. Bu sınırın ötesinde bir romanın sorduğu sır başlıyor.

Milan Kundera

Tanıdığım her genç yazara, yazdıklarının iyi olmadığını düşünseler bile işi sonuna kadar götürmelerini söylerim... Bütün yazarlar, çalışma sırasında yaptıklarını beğenmezler. Çünkü her zaman bir potansiyelin farkındadırlar ve ona ulaşamadıklarına inanırlar. Ama tam da okur bu potansiyelin farkında olmadığı için, yazar bu durumu es geçemez.

William Saroyan

İlk taslağı yazmak karanlık bir odada el yordamıyla gezinmek, belirsiz bir konuşmaya kulak misafiri olmak, sonunu unuttuğun bir fıkrayı anlatmak gibi bir şeydir. Kişi genellikle daha önce yazdıklarını yeniden yazmak üzere yazar, derler. Çünkü yeniden yazmak ve gözden geçirmek sayesinde zihin eldeki malzemeyi benimser.

Ted Solotaroff

Başarılar ve başarısızlıklar için kaygılanmayı sonsuza dek bırakmalısın. Kafana takılmasına izin verme. Görevin, günbegün düzenli biçimde buluşmak, kaçınılmaz hatalara ve başarısız olmaya hazırlıklı olmak.    

 Anton Çehov

Aynı öyküye birçok kısa açılış yaz… Bu açılışları bilinçli biçimde yargılama. Onun yerine çeşitlemeler üretmeye devam et… Bunu birkaç kez yaptıktan sonra, artık olasılıklar arasından yöntemli bir biçimde ustalaşacaksın. Ve kaçınılmaz olarak çeşitlemelerin biri kafanda "tık” diye yerinde oturacak ve “Evet, bu o” dedirten bir doğruluk ve isteklilik hissi duyacaksın. Kurmaca yazmanın ana zevklerinden biri işte budur.

 Nancy Kress

Genelde yaptığım, bir yazının orasını burasını kurcalamak yerine oturup bütünüyle yeniden yazmak. Taslakla ilgili notlar aldıktan sonra oturur ve başından itibaren yeniden yazarım. Bunun, yamamak ve budamaktan daha iyi olduğunu gördüm. İnsan yazıyı yeniden düşünmeli. D.H. Lawrence’ın ikinci taslaklar yazdığı ve birinciye hiç bakmadığı söylenir.

Christopher Isherwood

Kaynak: Yazar Olabilir miyim? Yaratıcı Yazarlık Dersleri Semih Gümüş Notos Kitap
       

             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder