2 Eylül 2018 Pazar

ŞEFKATLİ ANNE GÜNLÜĞÜ 24


Çocukla Barış, Bodrum BBOM Öğretmen Okulunda tanışan Özenç, Özge ve Gülesra öğretmenlerin orada öğrendikleri, araştırdıkları, derinleşmek istedikleri konuları ve sınıfa taşıdıklarını paylaştıkları dijital bir platform.
Farklı yerlerde, farklı koşullarda çalışan üç öğretmen Sura Hart'ın rehberliğinde çıktıkları yolculuğu "Şefkatli Öğretmenin Günlüğü" köşesinde hafta hafta paylaşıyor. Gündemin ağırlığından kaçmak, umudunu arttırmak, çocuklarla ilişkilerinde fark yaratmak isteyen ebeveynler ve öğretmenler için küçük tavsiyelerle dolu günlükleri, kendi pratiğimize dökebilmek, sürecimizi gözlemlemek için bu şablonu kendi ev hâlimize uygulamak istedim. Adını da Özenç, Özge ve Gülesra öğretmenlerden ilhamla "Şefkatli Anne Günlüğü" koydum.

Sura Hart ne diyor?
Öğrenciler için işbirliği içinde çalışmak şaşırtıcı derecede doğaldır.
Nasıl etkileşim kuracaklarına dair yeni seçimleri ve becerileri olunca, endişeleri duyulduğunda ve ihtiyaçları karşılandığında; birlikte çalışmanın, birlikteliğin en keyifli hâli olduğunu anlarlar.
Öğrencilerinizi birlikte işbirliği içinde çalışırken izleyin. Heyecanın ve doğaçlama yürüyen problem çözme süreçlerinin farkına varın. Karşılıklı alışverişin ritim ve akışının sahip oldukları iletişim becerilerine bağlı olarak ilerleyişini fark edin.

Ben ne düşünüyorum?
Bayramda 4 gece çadırda kaldık. Çadırın kurulmasından, sökümüne, her konuda, birlikte çalışmanın keyfine vardık. Benzer bir hazzı, onu arkadaşlarıyla ilişki içinde izlediğimde de hissediyorum. Birlikte büyüyorlar. Giderek daha fazla şey paylaşıyor ve bize daha az ihtiyaç duyuyorlar. Karşılıklı alışveriş içerisindeler, bilgi, deneyim, eğlence... Onları izlemek güzel.

Denizle nasıl paylaşıyorum?
Kendimi yorgun hissettiğim için olsa gerek, bu yaz, geçmiş yıllara nazaran evde daha çok vakit geçiriyoruz. Telaştan, koşturmadan uzak, sakince dinlenmenin, evde kalmanın keyfini çıkarıyoruz. Deniz'in de evde olmaktan, oyuncaklarıyla oynamaktan hoşnut olduğunu görüyorum. Birliktelik yalnızca oyun ve evde sinema keyfinden ibaret değil. Ev işleri ve evde düzenin korunması konularında da işbirliği içindeyiz.

Deniz'in geri bildirimi ne?
Deniz, elinden gelen katkıyı, uyum içinde, doğallıkla sunuyor. Herkesten bu katılımcılığı bekliyor ve dile getiriyor.

Sonrası ile ilgili ne düşünüyorum?
Sosyal medya hesaplarımı kapattım. Okumak, üzerinde çalışmak istediğim yığınla alan var. Okulların açılmasıyla beraber bu alanlara eğilmeyi, ilerleyen yıllarda verimlerini almayı umuyorum.

Kendimi nasıl değerlendiriyorum?
Şefkatli Anne Günlüklerini yazmak benim bir ebeveyn olarak yüzümü çevirdiğim, yürüdüğüm yönü, niyetimi işaret ediyor. Bu niyeti biraz daha açmak gerekirse, bir anne olarak kızıma sınırlar çizmek, o sınırlar içinde duygularının ve ihtiyaçlarının farkında, kendi seçimlerini yapan, bu seçimleri yaparken etik değerleri gözeten, eylemlerinin sorumluluğunu alan bir insan evladı yetiştirmek istiyorum. Bu günlükleri yazmak, bana niyetim üzerine düşünme, beni zorlayan çatışma anlarında niyetimle uyumlu stratejiler geliştirme fırsatı tanıyor. O yüzden yazmaya devam...

Eski Günlüklere aşağıdan ulaşabilirsiniz
Şefkatli Anne Günlüğü 21
Şefkatli Anne Günlüğü 22
Şefkatli Anne Günlüğü 23


4 yorum:

  1. Çocuklara sorumluluk vermek çok önemli. Gelişimlerine büyük katkıları olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çocuklarımız en değerli varlıklarımız, geleceğimiz. Onlara sorumluluk duygusunu aşılamak çok önemli. Katkınız ve emeğiniz çok değerli. Teşekkürler..

    YanıtlaSil